Domaći puder za njegu lica

Ovakav puder ne izazva alergije, a priprema je vrlo jednostavna. Recept je prirodan i na vašu kožu će imati ne samo estetski, već i ljekovit utjecaj ako imate problematičnu kožu lica. Puder od zobenih pahuljica ne zatvara pore i odličan je izvor vitamina.

Za pripremu pudera potrebno je: 100 gr zobenih pahuljica i 1,5 litru vode (bolje je koristiti flaširanu ili filtriranu), papirni ubrus ili tanka pamučna maramica.

1. Zobene pahuljice sitno sameljite u mlinu za mljevenje kave ili uz pomoc blendera.

2. Dobivenu smjesu stavite u staklenu teglu ili drugi veći sud i prelijte s 0,5 litre vode. Dobro promiješajte.

3. Ostavite smjesu da odstoji 20-30 minuta, da se odvoji talog.

4. Polako prelijte čistu vodu u drugi sud, a talog ponovno zalijte s pola litre vode.

5. Po isteku pola sata proceduru ponovite drugi put. Vodu (bez taloga) polako prelijte u drugi sud u kojem se već nalazi prva voda bez taloga.

6. Mješavinu pahuljica zalijte ponovo, po treći put, i poslije pola sata opet prelijte vodu (bez taloga) u drugi sud. Mješavina nam više neće biti potrebna, poslije je možete iskoristiti kao masku za lice ili blagi piling tijela. Sada treba vodu procijediti kroz cjediljku, komad ubrusa ili tanku pamučnu maramicu.

Proces filtracije traje sat-dva. Poslije ovog vremena vidjet ćete da se sva voda procijedila, a na ubrusu je ostala svjetla masa. To će uskoro postati vaš puder. Ali, nije još vrijeme za radovanje. Ispred vas je još 24 sata sušenja pudera.

Kada se sve osuši, polako odvajate koricu od ubrusa i jos jednom sitno meljete u mlinu za kavu ili sitno gnječite žlicom. Posljednja etapa je filtriranje kroz najlon čarapu.
Izvor:uspesnazena