Domaći sapun za osjetljivu kožu

Autor Datum 14/12/2017

Osobe koje pate od dermatitisa ili imaju izrazito osjetljivu kožu, vjerovatno ne podnose sve sastojke koji se nalaze u komercijalnim sapunima,pa je stoga idealno napraviti domaći sapun od prirodnih sastojaka. Osobe s osjetljivom kožom i dermatitisom trebaju preparate za njegu koji su prirodni i bez agresivnih sastojaka. Što se tiče sapuna za lice koji koristite svake večeri ,trebate naći onaj bez sulfata,alkohola i sintetičkih mirisa. U ovom članku ćemo vam pokazati kao napraviti prirodan sapun za osjetljivu kožu i kožu sklonu dermatitisu ,koji osim što ima umirujuće dejstvo,takođe i hidratizira kožu.

Kako njegovati osjetljivu kožu

Prilikom izbora kozmetike za njegu osjetljive kože i kože s dermatitisom,morate biti jako izbirljivi ,jer takva koža može da buno odreaguje na mnoge sastojke koji se nalaze u komercijalnim preparatima za njegu.

Iako postoji veliki izbor medicinske kozmetike za kožu s ovim i sličnim oboljenjima, takvi preparati na žalost nisu uvjek prirodni,pa se mnogi odluče za domaće preparate.

Osjetljivu kožu i kožu sklonu dermatitisu treba njegovati preparatima koja imaju hidratizujuća svojstva,a koja takođe na prirodan način regulišu lučenje masnoća i održavaju prirodnu pH kože.

Ovi preparati takođe trebaju uključivati i supstance koje imaju umirujuće djelovanje.

Sada ćemo navesti nekoliko prirodnih sastojaka koje ćete upotrijebiti za izradu domaćeg sapuna.

Glicerin

Glicerin prestavlja biljni spoj koji se na široko upotrebljava u kozmetičkoj industriji.
Za razliku od sulfata,koji isušuju kožu i mjenjaju njenu pH ,glicerin prestavlja sredstvo za čišćenje koje hidrira kožu i pruža joj elastičnost. Takođe spriječava prerano starenje kože i ublažava manje kožne nepravilnosti.

Preporučujemo kupnju čistog čvrstog glicerina ili gotove baze glicerinskog sapuna.

Kakao puter

Kakao puter je sastojak koji je vrlo bogat uljima i stoga je vrlo hranjiv,i odlično zaokružuje djelovanje glicerina i gline. Ovaj proizvod je bogat antioksidansima,vitaminima i mineralima koji sprečavaju starenje stanica i gubitka elastičnosti kože. Takođe pomaže sapunu da postane tvrd.

Bijela,crvena ili ružičasta glina

Ove tri vrste gline su najbolje za osjetljivu kožu i kožu sklonu dermatitisu,jer zelena i siva glina mogu imati previše jako djelovanje.
Glina je prirodni proizvod,bogat mineralima, pomaže u regulaciji lučenja masnoće ne mjenjajući pH kože,dok istodobno spriječava nastanak novih nesavršenosti.

Bademovo ulje

Hladno prešano bademovo ulje, osim što je jedan od najskupljih sastojaka,je takođe i jedan od najhranjivijih,daje mekoću koži,smiruje iritacije i upalu.

Idealan je za osobe koje pate od dermatitisa,ekcema,psorijaze,svrbeža,herpesa pa čak blagotvorno djeluje kod opekotina i ožiljaka.

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande je jedno od najpoželjnih ulja za sve tipove kože i nalazi se u mnogim kozmetičkim preparatima. Takođe ima antiseptička i umirujuća svojstva,a može dovesti i do jačeg djelovanja drugih aktivnih supstanci.

Konačno lavanda sprečava prerano starenje kože, poboljšava regeneraciju stanica, takođe spriječava nastanak strija i drugih ožiljaka.

Budući da lavanda ima opuštajuće dejstvo, to se odražava i na vaš nervni sistem u pozitivnom smislu,pomažuči u borbi s nesavršenostima kože koje su nastale na nervnoj bazi.

Sastojci:

Da bi pripremili domaći sapn za osjetljivu kožu i kožu sklonu dermatitisu, potrebni u vam slijedeći sastojci:

  • 1 tabla glicerinske baze sapuna (100-120 g)
  • 4 supene kašike kakao putera (50g)
  • 4 supene kašike bademovog ulja (30g)
  • 2 pune supene kašike gline u prahu
  • 15 kapi eteričnog ulja lavande

Upute za izradu domaćeg sapuna za osjetljivu kožu i kožu sklonu dermatitisu

Slijedite slijedeće korake:

  • Glicerin i kakao puter otopite na duplom loncu.
  • Kada dobiju više ili manje tekuću teksturu smanjte temperaturu i dodajte bademovo ulje i glinu u prahu
  • Dobro izmješajte i uklonite sa topline, zatim dodajte eterično ulje lavande
  • Izlijte smjesu u kalup
  • Kada se smjesa ohladi vaš sapun za osjetljivu kožu i kožu sklonu dermatitsu je spreman.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.