Ima dosta razloga da jedete mladi grašak

Grašak ima znatnu količinu magnezija i bogat je vitaminom B. Samo malo izdinstan, grašak postaje pravo antistres jelo idealno za proljetne dane.Takođe, grašak je idealan obrok i za mališane, jer poslije škole daje novu energiju. Osim što potiče izgradnju mišića, grašak jača nerve, kosu i vezivno tkivo, kao i očni vid i koncentraciju. Dakle, ima mnogo razloga da jedete mladi grašak.

ČUVA KOSTI

Grašak održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava jer je izvrstan izvor vitamina K (24 posto preporučenog dnevnog unosa); Vitamin K aktivira osteokalcin koji pomaže u metaboličkoj regulaciji i formiranju kostiju i održava normalno zgrušavanje krvi. Na ovaj način štitite se od osteoporoze.

IZVOR ŽELJEZA

Grašak je i dobar izvor željeza (10 posto preporučenog dnevnog unosa), koje je potrebno za izgradnju stanica u krvi, a čiji nedostatak izaziva anemiju, umor i slab imunitet. Ukoliko imate problem s anemijom, jedite nekuhano zeleni grašak.

PRAVILAN RAD CRIJEVA

Ukoliko ga često jedete, osiguravate stalni priljev energije, odnosno pravilan rad crijeva. Vitamin B1 povoljno utječe na živčani sustav i metabolizam. Grašak je vrlo koristan za metabolizam osoba koje su duži vremenski period bile pod dejstvom antibiotika.
Izvor:Blic