Dovedite svoju kosu u najbolju formu uz sljedeće savjete

Autor Datum 24/08/2018

Sunce, vjetar, klor i sol mogu oštetiti kosu pa ona izgleda kao da nema formu. Obnovite sjaj, nahranite teme i dovedite svoju kosu u najbolju formu uz sljedeće savjete.

Lijepa kosa

Kosa u najboljoj formi

Tanka kosa

Oko 20 posto žena smatra da im je kosa pretanka. Najvažnije pravilo frizera za ovaj tip kose je da se ne pretjeruje s njegom, jer kemikaliju oblažu vlasi te još više spljošte kosu.

Šampon uvijek temeljito isperite te ga tri put duže ispirite nego što pjeniti.

Tankoj kosi često nedostaje vlažnosti, pa je dobro više puta na dan kosu poprskati termalnom vodom.

Stimulirajte teme masažom prstiju kružnim pokretima, kako biste pomogli da se kosa odigne od tjemena.

Kolor šamponi odličan su odabir za tanku kosu jer će je učiniti pomalo grubljom i punijom, no neće oštetiti strukturu vlasi.

Lak na tankoj kosi raspršite štedljivo odozdo tako da ste glavu nagnuli prema naprijed, potom protresite kosu. Tako i fenirajte kosu, a nakon što se ohladi, počešljajte u smjeru suprotnom od rasta kose te pojedine pramenove uvrnite između prstiju.

Za tanku kosu najvažnije je precizno šišanje, a najbolji je odabir ono slojevito. Svakako je bolje tupo rezanje od oblikovanja trimerom, a optimalna frizura je bob.

Masna kosa

Ovaj tip kose čest je uslijed hormonalnih poremećaja, ali može nastati i kao rezultat neadekvatne njege – prečestog bojanje, previše sredstava za njegu ili pak svakodnevnog pranja kose. Najvažnije pravilo je da kosu ne perete više od tri puta tjedno te izbjegavate proizvode koji sadrže silikone, jer će je oni dodatno zamastiti.

-Koristite Li sredstva koja sadrže alkohol ili druge agresivnije proizvode za odmašćivanje, svakako radite stanke u korištenju jer oni u protivnom previše isušuju vlasište, a kao posljedica se kosa pretjerano masti.

Što je češće moguće, kosu sušite na zraku bez fena.

Perite kosu posebnim i blagim šamponom, najbolje na biljnoj bazi, poput šampona od koprive.

Nikad ne perite kosu vrućom vodom već mlakom, a isperite je hladnom kako bi zatvorili pore.

Izbjegavajte jako masiranje vlasišta i često dodirivanje kose, jer to pojačava stvarenje sebuma.

Šamponi s piling zrncima idealni su za dubinsko čišćenje i odmašćivanje, koristite ih jednom na mjesec.

Mijenjajte razdjeljak na kosi kako biste dobili više punoće uz korijen vlasi.

Regenerator stavljajte isključivo na vrhove.

Često perite češljeve i četke.

Suha kosa

Suha je kosa često posljedica pretjeranog izlaganja suncu i agresivnim tretmanima poput bojenja, ravnanja i minivala. Optimalno je koristiti šampone za suhu i oštećenu kosu koji vežu puno vlage, posebno one koji sadrže proteine. Kod ovog tipa kose vrijedi zlatno pravilo sto poteza četkom, kako bi se stimuliralo stvaranje masnoće na vlasištu.

Budite veona oprezni nakon pranja i nipošto nemojte češljati vlažnu kosu, jer suha kosa najlakše puca. Kosu ne trljajte ručnikom već lagano pritišćite, kako biste izvukli vodu iz nje.

Koristite četke od prirodne dlake ili pak one s drvenim zupcima. Zapetljanu kosu raščešljate uz pomoć češlja sa širokim zupcima.

Kako biste nahranili kosu, koristite masku od ulja čička ili maslinovim uljem pola sata prije pranja.

Prije feniranja, kosu zaštitite sredstvima sa silikonom.

Redovito šišajte suhe vrhove kako se kosa ne bi dodatno oštetila.

Kovrdžava kosa

Ovaj tip kose je ujedno najčešće i suh, s velikim brojem tanjih vlasi kojima je potrebno puno njege. Koristite šampone namijenjene isključivo za vaš tip kose, a najbolji odabir je postepena frizura koja će smanjiti volumen za manje kovrče te kosa do dužine ramena za one veće.

Kovrdžavoj je kosi potrebno najviše hidratacije, a regenerator i balzame slobodno ostavite preko noći te isperite ujutro. Dobar su odabir i regeneratori koji se ne ispiru.

Kosu sušite prirodno, bez sušila, a kovrče dodatno oblikujte tako da ih uvijate oko prstiju nakon nanošenja sredstva za stiliziranje.

Kovrčavoj kosi često nedostaje sjaja, doskočite tom problemu nanošenjem ulja od makadamije.

Izbjegavajte pramenove i trajne boje te radije koristite preljeve, jer oni dodatno isušuju te stanjuju vlasi.

Prije spavanja svežite kosu trakom ili maramom kako se ona ne bi dodatno zamrsila.

Kosu ravnajte u posebnim prilikama peglom ili fenom – svaka vrsta tretmana s toplinom predstavlja traumu za kovrčavu kosu.
Izvor:24sata

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.