Dukan dijeta za mršavljenje

Dijetalna prehrana dr. Dukana sastoji se od četiri faze:
dukan dijeta
1. faza napada
2. faza mršavljenja
3. faza stabilizacije
4. faza krstarenja
Prva faza, faza napada se uvodi naglo i podrazumijeva unos namirnica s visokim udjelom proteina. Dozvoljeno je jesti meso (teletina, govedina, sva perad osim guske i patke, riba i morski plodovi), jaja, mlijeko i jogurt. Sve ostalo je zabranjeno.
Ovisno o željenom gubitku težine, u prvoj se fazi treba zadržati najviše do tjedan dana, ovisno koliko kilograma želite ukupno izgubiti.

– do 4, 5 kg – 2 dana
– do 9 kg – 3 dana
– do 18 kg – 5 dana
– od 18 kg naviše – 7 do maksimalno 10 dana
Nagla prva faza je teška za izdržati jer podrazumijeva odricanje od velikog dijela namirnica koje svakodnevno unosimo, ali gubitak kilograma ide tolikom silinom da ljudi obično osjećaju veliki entuzijazam i zadovoljstvo unatoč odricanju od dragih namirnica.

Druga faza uvodi povrće, ali ne svo. Dozvoljeno je svo zeleno povrće (sve salate, šparoge, blitva, poriluk, kupus), patliđan, tikvice, rajčice, krastavci, repa i artičoke, time da nisu dopušteni svaki dan, već se dan u kojem se povrće kombinira s mesom izmjenjuje s danom prve faze. Ili se svakih pet dana izmjenjuje, tj. pet dana se jede meso prema prvoj fazi, pa se sljedećih pet dana meso kombinira s dopuštenim povrćem. Ova faza se drži dok se ne postigne željena težina.

Treća faza je nužna kako bi se postignuta željena težina održala.

Uz meso, povrće se smije jesti svaki dan, na meniju je i jedna voćka dnevno, do dvije šnite kruha, dva put tjedno je dopuštena tjestenina i dva obroka tjedno su nagradna – prema izboru, bez brojanja kalorija. Sve uz uvjet da je jedan dan u tjednu čisto proteinski.

Četvrta faza traje cijeli život i ako se nje pridržavamo, prema riječima dr. Dukana nećemo vratiti nijedan kilogram – jedan dan u tjednu do kraja života treba ostati čisti proteinski.