Dvodnevna dijeta protiv starenja i karcinoma

Dr. Michelle Harvey i prof. Toni Howell godinama se bave istraživanjem optimalnog režima prehrane kako bi ljudima pomogli da za kratko vrijeme i na jednostavan način izgube kilograme, kao i da dugo održe postignutu težinu. Rezultat njihovih kliničkih istraživanja je takozvana “dvodnevna dijeta“, koja sadrži plan prehrane i sto recepata za pripremu ukusnih jela, objavljeni su u knjizi” Dvodnevna dijeta”

Što je to što ovu dijetu razlikuje od drugih?

Spriječite starenje

Dijeta se provodi samo dva dana tjedno. Naime, pet dana jesti sasvim normalno, a samo dva dana hranu unosite po režimu doktorke Harvey i profesora Hauela. Dijeta je klinički dokazana i laka za provođenje, jer se uobičajeni režim prehrane ne mijenja osim tijekom dva dana tjedno. Također, ono što je izuzetno značajno jeste trajno zadržavanje postignute težine.

Ovo dvoje stručnjaka koji rade u Centru za prevenciju raka dojke Dženezis u Manchesteru kažu da se kod ovog načina prehrane ne radi samo o jednostavnom gubitku kilograma.

Dvodnevna dijeta, naime, može radikalno spriječiti starenje i nastanak karcinoma.

Održavajte željenu težinu

Dr. Michelle Harvey je nagrađivani istraživač u području dijetetike i posljednjih sedamnaest godina specijalizirala se za planiranje optimalnog režima prehrane i vježbanja za mršavljenje i prevenciju nastanka i ponovne pojave raka dojke. Prof. Toni Howell je profesor onkologije na Sveučilištu u Manchesteru, specijalist u području liječenja raka dojke već više od trideset godina. Danas se najviše bavi farmakološkim metodama i životnim navikama kojima se sprečava rak dojke. Oboje se godinama bave istraživanjem i razvojem optimalnog režima prehrane s ciljem da pomognu ljudima da za kratko vrijeme i na jednostavan način izgube kilograme, kao i da dugo održe postignutu težinu. Ova nevjerojatno uspješna dijeta rezultat je njihovih kliničkih istraživanja.

Laka dijeta

Svi koji su ikada pokušali držati dijetu, sigurno znaju da nema “laka dijeta”. Međutim, dr. Harvey i prof Howell ističu da su mnoge sudionice programa dvodnevne dijete bile iznenađene koliko su lako podnijele ovu dijetu. Budući da je vrlo strukturirana, brzo su joj se prilagodile i stekle rutinu. Samo 3 posto sudionica ovog programa imalo je problema s uklapanjem u svakodnevne obveze i obiteljske obroke. Prehrana se mora isplanirati unaprijed, ali pošto se dijeta drži samo dva dana u tjednu, može se pripremiti veća količina hrane i zamrznuti za sljedeći krug. Jedna od sudionica je izjavila:
“Za razliku od drugih dijeta, koje su u početku prihvatljive ali se vremenom drže sve teže, bilo mi je prilično teško započnem dvodnevnu dijetu, ali mi je bilo sve lakše kako su mi se organizam i um navikavali na ono što sam radila.”

Čarobni štapić

Ljepota dvodnevne dijete, kažu njezini tvorci, ogleda se u jednostavnosti i činjenici da se drži samo dva dana tjedno, najbolje dva dana zaredom. Potrebno je tijekom ta dva dana jesti namirnice bogate proteinima, zdravim mastima, niskokalorične mliječne proizvode, neke vrste voća i povrća. Nema potrebe da se broje kalorije, dovoljno je pridržavati se broja porcija koje su točno određene u tablicama. Ova dijeta prilagođena je i vegetarijancima. Tijekom ta dva dana ugljikohidrati ograničeni su na oko 50 g dnevno, jer su istraživanje pokazala da ugljikohidrati izazivaju glad. Uz najmanju moguću količinu ugljikohidrata organizam se brzo “prebacuje” sa skladištenja masti na njihovo sagorijevanje.

8 koraka za uspjeh dijete

1. Planirajte unaprijed

Pripremite popis prije nego što odete u tjednu kupovinu i pridržavajte ga se.

2. Pazite se kalorija u tekućine

Ako uz obrok popijete čašu vode ili neko drugo nekalorično piće, unijećete manje hrane, ali neki napici obiluju kalorijama. Na primjer, limenka gaziranog pića od 330 ml sadrži 145 kalorija, a velika šalica kave s punomasnim mlijekom čak 223 kalorije. Pazite što pijete.

3. Čuvajte obilnih porcija

Svi smo primijetili da su se u posljednjih nekoliko decenija porcije vrlo uvećale, da postaju sve obilnije jer restorani i proizvođači hoće da nam prodaju više hrane, kao i da smo se već navikli na takve poricije.

4. Jedite za stolom

Ako jedete u pokretu, dok gledate televiziju, sjedite za radnim stolom ili za računalom, čak i dok slušate radio, to znači da ste usredotočeni na nešto drugo pa ćete vjerojatno unositi više kalorija – samo zato što ne primjećujete što i koliko jedete.

5. Izbjegavajte “dijetalne” proizvode

Ne preporučuje se da prehrana bude zasnovana na dijetalnim namirnicama koje su prošle visok stupanj industrijske prerade, već je potrebno držati se integralnih, neprerađenih namirnica koje se preporučuju kako za dane dijete tako iu toku ostalih dana u tjednu.

6. Budite realni u očekivanjima

Ako se držite pravila dvodnevne dijete sigurno ćete oslabiti. Međutim, to se sigurno neće dogoditi preko noći. Sagorijevanje masti je složen proces i većina izgubi najviše 2 kg masnih naslaga tjedno. Sve preko toga je samo voda.

7. Pratite napredak

Ključni dio svakog programa mršavljenja jeste praćenje napretka. Daće vam novi poticaj kada jednom tjedno izmjerite težinu i vidjeti napredak.

8. Nagradite sebe za postignuti uspjeh

Iako do konačne nagrade – gubitka zacrtanih kilograma – ima još vremena, važno je obilježiti čak i mali uspjeh na putu ka tom cilju i nagraditi sebe. Nagrade neka budu sasvim osobne prirode, mada svakako ne bi trebalo da budu ni hrana niti alkohol.

Recepti za dvodnevnu dijetu

Lagani omlet s mladim lukom
2 jaja, crni papar, malo margarina, 3 veća struka mladog luka, očišćena i sitno isjeckana, 10 g cheddar sira s malim postotkom masnoće, ribanog

Za dekoraciju:
šaka potočarke (oko 80 g)

Priprema:
Odvojeno umutite bjelanca i dodajte žumanjke s paprom. Stavite malo margarina u neprianjajuće tavu da se rastopi na slaboj temperaturi. Sipajte jaja u zagrijani tavu, a preko toga pospite luk i naribani sir. Pecite omlet 4-5 minuta. Prebacite na tanjur i pospite potočarke.

Čaj od limuna i đumbira

polovica limunakoren svježeg đumbira (oguljene)

Priprema:
Odrežite komad limuna, a od ostatka iscijedite sok u vatrostalnu posudu. Naribajte na sitno korijen đumbira. Prelijte kipućom vodom, ubacite krišku limuna, dobro promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta prije posluživanja. Ovaj čaj možete piti u neograničenim količinama.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.