Kako efikasno renovirati kupatilo?

Autor Datum 15/08/2017

Iako se čini da manje prostorije u stanu nije teško renovirati i ne zahtevaju mnogo vremena, ipak to baš i nije slučaj sa kupatilom. Naime, to je ipak veliki izazov, jer treba na adekvatan način iskombinovati dekor i funkciju pojedinih delova kupatila. Naizgled ništa teško, ali ipak to je jako zahtevan poduhvat, jer postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju. Da biste sve svoje zamisli i želje sproveli u delo, trebalo bi da znate odakle najpre da krenete. Najvažnija je sama zamisao, odnosno izgled kupatila. Obratite pažnju na one detalje koji vas nerviraju, na stvari koje biste želeli da izbacite, a šta je to što biste hteli da dodate u kupatilo.

Ako je u pitanju celokupno renoviranje, onda nije problem da osmislite novi raspored nameštaja, sanitarije, rasvete, ali i raspored samih grejnih tela. Ukoliko biste da uštedite na prostoru, onda se savetuje da iskoristite mogućnosti koje sušači za kupatila pružaju, jer ćete umesto radijatora koji zauzimaju više prostora u jednom dobiti dve stvari, grejno telo, ali i mesto na kojem možete sušiti vaše peškire. Za sve nedoumice trebalo bi da porazgovarate sa vašim majstorima, pa ako ne znate gde tačno da namestite sanitariju, sigurno će vam saveti vodoinstalatera i te kako biti od koristi. On će vam takođe pomoći da se odlučite za vrstu sanitarije, a ako vaše idejno rešenje ne bi moglo da se uskladi sa prostorom, sigurni smo da će vam majstor pomoći i pronaći alternativni način za uređenje kupatila.

Praktično, ali efikasno…

Iako se čini da manja prostorija zahteva manje posla, to zapravo nije slučaj sa kupatilom. Najpre je potrebno sve detaljno isplanirati i pripremiti materijal kako bi radovi tekli brže i efikasnije. Pošto je moguće izabrati veiki broj kombinacija i smisliti brojna rešenja, savetuje se da se počne od same sanitarije. Bez obzira da li biste za svoj dom klasičnu ili vam se ipak bolje uklapa hidromasašna kada, trebalo bi je uskladiti sa samom tehničkom dokumentacijom. Ako se ipak odlučite za tuš kade, onda takođe treba da imate na umu da se tuš kabine kombinuju sa tuš kadom, a ako pak nisu staklene tuš kabine, uvek možete da izaberete zavese koje će sprečiti da voda pršti na sve strane dok se kupate. U dogovoru sa majsorima trebalo bi izabrati wc šolju, umivaonik, kao i bojler, jer ipak nije lako uskladiti želje i mogućnosti kada je mali prostor u pitanju.

Kada je u pitanju grejanje kupatila postoji nekoliko praktičnih rešenja. Veoma zahtevno, ali najbolje svakako je podno grejanje. Na ovaj način se štedi prostor, međutim ako vam je ipak komplikovano da ugrađujete podno grejanje, a niste oduševljni ni idejom da postavite radijatore, onda su sušači za kupatila idealno rešenje. Naime, ovi sušači za kupatila su veoma praktični i funkcionalni i osim što greju, mogu da posluže za sušenje peškira. Ako se dvoumite između ove dve vrste grejanja u kupatilu, a nemate mnogo vremena za izvođenje radova, onda su sušači za kupatila pravo rešenje. Svakako, veće prednosti i veće mogućnosti pruža podno grejanje, ali nekada morate izabrati između brzog i efikasnog ili zahtevnijeg i trajnijeg rešenja, a u ovom slučaju to su sušači za kupatila.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.