Eukaliptusovo ulje protiv bolova i kožnih infekcija

Eukaliptusovo ulje se često koristi protiv glavobolja ili prehlada, ali jeste li znali da ima još nevjerojatno dobrih dejstava za zdravlje cijelog tijela? Ovo ulje je ljekovito zahvaljujući svojim protuupalnim, antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima.

Higijena usne šupljine

Eukaliptus ima osvježavajući miris, pa se zato koristi kao dodatak zubnim pastama. Važnija činjenica je da ima antibakterijska, antiseptička i dezinfekcijska svojstva koja čiste usta od bakterija. Sem toga, održava zube zdravima tako što sprečava skupljanje kamenca i štiti desni od upala.

Prehlade i kašalj

Stoljećima se koristi kao pomoć kod stanja kao što su prehlada i otežano disanje. Koristi se za inhalaciju dišnih puteva i momentalno pospješuje disanje.

Upalni procesi

Smatra se da je ova vrsta ulja odlična za kožne infekcije zbog snažnog antibakterijskog djelovanja. Studija objavljena na američkom sveučilištu Maryland navodi da se u mnogim kulturama i danas eukaliptusovo ulje koristi zaliječenje rana, pa čak i smirivanje groznica.

Rane osoba koje su bile najmanje pod stresom zarastale su u prosjeku dva puta brže nego kod onih koji su imali višu razinu stresa, pokazalo je istraživanje britanskog znanstvenika.

Smiruje bol

Samo ulje ima efekt hlađenja ako se nanese na kožu, a smatra se da opušta živce i mišiće i da pojačava protok krvi kroz organizam. Sljedeći put kada vas napadne glavobolja ili migrena, na bolno mjesto nanesite eukaliptusovo ulje.

Uklanja umor

Znanstvenici su dokazali da ulje eukaliptusa može povećati razinu energije, koncentracije i sposobnost rješavanja problema. Kod korištenja ulja je važno da budete oprezni jer je izuzetno jako.
Izvor:ordinacija.hr