Faktori koji određuju oblik i veličinu grudi

Najvažnija činjenica: nema savršeno simetričnih grudi, a oblik i veličinu određuje mnogo faktora.
oblik grudi

1. Genetika

Genetika igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utječu na količinu hormona koji potom utječu na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući s obje strane obitelji, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je da sedam genskih čimbenika znatno utječe na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

2. Težina

Bez obzira kolike su vam grudi, veliki dio tog “materijala” čini masno tkivo. Zato nije čudno da se i grudi povećavaju ukoliko se debljamo. Ipak, na koji način će se vaše grudi mijenjati dok se debljate ili mršavite, ovisi o gustoći vaših grudi. Žene sa čvršćim grudima imaju manje masnog tkiva i manje će im se mijenjati oblik grudi prilikom oscilacija u kilaži.

3. Godine

Kao i kod svega drugog gravitacija utječe i na izgled grudi. Vlaknaste strukture u dojci tzv. COOPER ligamenti pomažu grudima da stoje na mjestu. Tijekom vremena oni slabe i rastežu se, pa slabije podržavaju tkivo grudi. Neminovna posljedica toga su opuštenije grudi.

4. Trudnoća i dojenje

Tijekom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može vrlo raširiti pa se možda neće u potpunosti vratiti na prvobitno stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj danak i promijeniti izgled dojki. Na koji točno način, opet ovisi od tkiva i gustoće, kao i promjena u težini. Neke žene kao posljedicu trudnoće dobiju veće grudi, dok se drugima poslije dojenja grudi smanje.

5. Vježbanje

Iako je uvriježeno mišljenje da vježbom možemo malo učvrstiti grudi, istina je da na oblik grudi vježbanjem ne možemo mnogo utjecati. Naime, grudi se nalaze na pektoralnom mišiću, ali nisu njegov dio. Vježbanjem dakle možemo ojačati taj mišić, ali veličinu i oblik same dojke ne možemo promijeniti. Kod nekih profesionalnih sportašica grudi djeluju manje i izmijenjeno, ali to se događa zbog manje količine tjelesnih masti.
Izvor:cosmopolitan