Feng šui – privlačenje pozitivne energije

Danima ste nenaspavani, a ne znate kako da rešite problem nesanice, jer uvek na vreme legnete, ali kvalitetnog sna nema? Promenili ste jastuk i nije pomoglo? Počeli ste drugačije da se hranite i opet ništa. Često ljudi loše spavaju zbog stresa, nervoze, ali i nepravilne ishrane. Međutim, oni koji veruju da je važan raspored nameštaja u prostoriji smatraju da prema feng šui praksi, nameštaj nije pravilno raspoređen u stanu i zato vam san neće na oči.

Kinezi su još pre 3000 godina osmislili način na koji bi trebalo rasporediti nameštaj u stanu kako bi se uspostavila ravnoteža i protok energije u domu. Na koju stranu treba postaviti sto, u koji ugao fotelje, a gde treba da stoji krevet samo su neki od pitanja na koja feng šui praksa treba da odgovori. Da bi se proizveli pozitivni efekti trebalo bi u skladu sa feng šui sistemom rasporediti nameštaj, jer prema Kinezima jedno povlači drugo, odnosno sve ima direktnu posledicu. Nije važan samo razmeštaj, već i boja nameštaja, pa i boja rasvete. Ukoliko sve adekvatno iskombinujete, prema mišljnenjima zagovornika feng šui sistema, vaš prostor odisaće pozitivnom energijom, a vi ćete za sve imati više elana i volje.

Spavaća soba po feng šui principima

Imajući u vidu da je spavaća soba najvažnija prostorija u domu, treba znati da upravo od nje i načina na koji je ona nameštena i zavisi koliko će vaš dom odisati pozitivnom energijom. Jeste li znali da svaki čovek u spavaćoj sobi provede trećinu životnog veka? Kada se malo bolje sagleda, to uopšte nije malo vremena. Zato se savetuje da spavaću sobu uredite po feng šui principima, jer osim što je najvažnija prostorija, spavaća soba bi trebalo da odiše pozitivnom i senzualnom energijom. A ukoliko je nameštaj adekvatno raspoređen, onda neće biti nikakvih problema.

Naime, najvažniji je položaj kreveta, jer se smatra da je krevet u direktnoj vezi sa vama. Na taj način bi trebalo krevet postaviti bliže prozorima tako da ima pogled na njih, a svakako treba izbegavati postavljanje kreveta bliže vrata.
Pošto je balans ključan, namestite krevet tako da sa obe strane mogu da se umetnu noćni or-marići i noćne lampe. Međutim, džaba idealna pozicija kreveta ukoliko nemate adekvatan dušek. Savetuje se da se dušek menja na svakih 7 do 10 godina, a jako je važno da izbacite sve stvari koje se nalaze ispod vašeg kreveta, jer, prema mišljenjima feng šui stručnjaka, sve što stoji ispod kreveta usporava protok energije tokom spavanja.

Iako je spavaća soba intimni prostor svakoga ponaosob, preporuka je da se u nju ne stavljaju ogledala, fotelje, posteljine jakih boja i drugi predmeti poput električnih aparata, ali da li ćete se pridržavati ovih pravila, to zavisi samo od vas. Neko voli da ima i fotelje u okviru spavaće sobe, pa ni ne mari za feng šui, dok neko fotelje isključivo postavlja u dnevnu sobu.

Kako god da se odlučite, važno je da se prijatno osećate u svom domu, a da li će krevet biti po feng šui principima namešten ili ćete se odlučiti za neki kreatiivni haos, pa izmešati i boje i nameštaj, pa u svakoj sobi imati ogledalo i fotelje, to je vaš lični izbor. Važno je da se vi prijatno osećate!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.