Fotelja – ključni komad za uređenje dnevnog boravka

Da odabir fotelje može biti pravi izazov, znaju oni koji su nedavno renovirali dom, posebno dnevnu sobu. To je ključni komad namještaja koji može “oživjeti” interijer, ali i da ga umiri. Fotelja mora stilski podržati ostale elemente, ali i da se vizualno izdvaja. Kada krenete u salon namještaja, razmišljajte o cjelokupnom ambijentu, podovima, boji zidova, osvjetljenju, detaljima..
fotelja dnevni boravak

Fotelja mora upotpuni dvosjed, trosjed ili sofu, ali je interesantnije rješenje odabrati model koji je potpuno drugačiji, onaj koji će “odskače”.

Na taj način kontrast naglašava sve komade namještaja, pa tako neugledni, platneni kauč možete odlično da “upariti” sa tamnom, kožnom foteljom. Detalji poput neobičnih nogara i rukohvata tada još više dolaze do izražaja. Dobar izbor ćete napraviti i ako nasuprot glatkog dvosjeda stavite fotelju s raskošnom presvlakom (suknjom).

Ipak, najvažnije je da vodite računa o njenoj svrsi, da li ćete na njoj stalno sjediti ili će biti ukras u kutu sobe? Luksuzni mebl će biti efektan samo ako se fotelja rijetko koristi. Ali, ako imate malu djecu, bolje je odabrati praktičniji materijal koji se bolje održava. Osim toga, obratite pažnju i na položaj naslona, dubinu i širinu sjedala, jer od toga ovisi udobnost. Ukoliko planirate je zatrpate jastucima, birajte prostranije modele. U trendu su art deco i retro stilovi, koji odlično izgledaju na foteljama.