Gdje otputovati kada vas uhvati ženska kriza srednjih godina?

Autor Datum 14/02/2018

Kriza srednjih godina služi za mladenačke nepodopštine, na jedan malo „finiji“ i „skuplji“ način… Zapali ste u one srednje godine i više se ne osjećate se baš kao mlađahna djevojka ili žena, a definitivno još niste niti blizu starosti… Osim toga, treba vam neka promjena od dosadnih putovanja na Jadransko more ili neke slične, već „prožvakane“ destinacije! Treba vam avantura koju ćete pamtiti do kraja života…

Lonely Planet, jedna od najvećih izdavačkih kuća specijaliziranih za izdavanje turističkih vodiča za destinacije na svim kontinentima, izdala je vodič gdje putovati kada imate onu poznatu krizu srednjih godina, koja ne „pogađa“ samo muškarce nego i žene.

Otputujte i doživite nešto što ste možda propustili doživjeti dok ste još bili „mladi“. Uostalom, za što drugo i služi kriza srednjih godina, nego za mladenačke nepodopštine, na jedan malo „finiji“ i „skuplji“ način.

Da, trenutno nije vrijeme za neka skupa putovanja, no vi ne morate na putovanje odmah. Štedite (pa ako je potrebno i godinu, dvije) i priuštite si svoje putovanje iz snova! Vi to zaslužujete i to će vam ostati u pamćenju puno dulje nego bilo kakve krpice ili cipelice. To su sjećanja koja će vam puno značiti jednog dana kad ostarite i sjetite se svojih životnih avantura.

Zlatni sjaj Dubaija

Šoping u Dubaiju definitivno nije za one plitkog džepa, posebno ne šoping kakvog preporučuje Lonely Planet, a to je šoping zlata. No, kada opet bolje razmislite, kriza srednjih godina i služi za pomalo pretjerano trošenje novaca na stvari koje vam se sviđaju, a ne stvari koje vam zaista trebaju. Vrijeme razumnog trošenja je iza vas. Osim toga, vrijednost zlata je u porastu. Dakle, spremite svoje kofere i zaputite se u šoping u neki od dubajskih raskošnih trgovačkih centara, krcatima svime što bi učinilo vaš život raskošnim.

Putovanje života u SAD-u „Rutom 66“

Posljednjih 15 godina Amerikanci su mnogo napravili na uređenju i oživljavanju najpoznatije transameričke ceste, poznatije pod nazivom „Route 66“ koja je „ustanovljena“ davne 1926. godine. Sama ruta bila je duga gotovo četiri tisuće kilometara (3.940 km) i polazila je od grada Chicaga i prolazila kroz države Illinois, Missouri, Kansas, Oklahomu, Teksas, Novi Meksiko, Kaliforniju i završavala je u gradu Santa Monica.

Do kraja 80-ih ceste koje su činile ovu rutu su bile već toliko zapuštene da neke od njih nisu bile u voznom stanju, ali je 90-ih ponovno započela njihova revitalizacija, a cijela ta ruta je proglašena „nacionalnim bogatstvom“. Danas, ova ruta ima veliki turistički značaj. Na vama je samo da „rentate“ neki dobar stari američki automobil bez krova kako bi se vaša prosjeda kosa vijorila na vjetru. Benzin je u SAD-u još uvijek jeftin, zato ne brinite…

Glamur u Monte Carlu

Otresite prašinu sa svojih plesnih cipela i maknite najlonske vreće sa svojih večernjih haljina te postanite dio elite u noćnim klubovima, hotelima i casinima sjajnog Monte Carla. Po danu uživajte pijuckajući koktele na terasama luksuznih hotela (ne morate odsjesti u njima), s pogledom na luku i jahte milijardera i samo tiho uzdahnite i poželite si sreću da i vi osvojite koji milijun eura na jednom od automata. Barem na nekoliko dana zamislite da ste besramno bogati dok vam batler poslužuje raskošan doručak.

Levitirajte s guruom u Indiji

Ako se vaša kriza srednjih godina više odnosi na onu duhovnu krizu u kojoj tražite novi identitet, smisao života, pa i samu duhovnost, Indija je definitivno pravo mjesto da doživite prosvjetljenje u svakom smislu riječi. Grad Rishikesh nalazi se na najnižim obroncima Himalaje uz obalu rijeke Ganges, a prozvan je i „svjetskim središtem joge“. Ne brinite se, Lonely Planet vas ne šalje u očajnu indijsku zabit, radi se ipak o mjestu gdje se Hindu svećenici miješaju ponajviše s – turistima.

Osim toga, Beatlesi su ovo mjesto posjećivali redovito, gdje su učili sve o Hindu filozofiji, a i vjerojatno isprobali mnoge halucinogene trave radi inspiracije. Još treba naglasiti da je Rishikesh udaljen 238 kilometara od Delhija i da se preporuča posjet između mjeseca svibnja i listopada, jer je u to vrijeme je klima najpodnošljivija.

Recite „da“ Las Vegasu

Ako je vašem prvom vjenčanju nedostajao „kič“ i Elvis ispred oltara koji je bio i više nego voljan vjenčati vas, tada je vrijeme da ispravite tu grešku ili ju ponovite, te se vjenčate u Las Vegasu. Može to biti samo ludo obnavljanje zavjeta iz prvog braka ili sklapanje drugog, petog, sedmog, nema veze, Elvis je uvijek na usluzi kada je u pitanju „ljubav“.

Ako je pak jedina osoba kojoj želite reći „da“ i „uzimam“, zgodan konobar s koktelima i osoba koja vam dijeli karte u casinu, isto ste na pravom mjestu ili bolje rečeno u Meki kockarskih poroka. Samo pazite da ne završite u maloj crnoj sobi gdje završavaju oni koji ne mogu platiti kockarske dugove. Tamo vam neće „paliti“ izgovor da imate krizu srednjih godina. U Las Vegasu ju imaju svi.

Slijedite tragove Indiana Jonesa u Petru, Jordan

Želite li egzotičnu avanturu, posjet skrivenom napuštenom gradu Petri definitivno spada u tu kategoriju. Kako biste ju našli morat ćete proći kroz uske stjenovite kanjone, koji vode u grad koji je isklesan u stijeni. Naravno, u tom pohodu nećete biti sami, možda pred vama baš neće biti Indiana Jones u potrazi za Svetim Gralom, ali će biti mnoštvo turista koji jednako hrle u potrazi za prelijepom Petrom. Ona se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, te spada u najvredniju baštinu cjelokupnog čovječanstva. Za Petru morate biti dovoljno mladi da dođete do nje, ali i dovoljno stari kako biste ju znali cijeniti u potpunosti.

Iskusite „ralje“ u Australiji

Ako zaista želite živjeti „na rubu“ i iskusiti sasvim nešto posebno, ono što ste samo gledali na dokumentarcima National Geographica, onda je ronjenje s bijelim morskim psinama (ili barem sa simpatičnim kornjačama) nešto što će vam sigurno dati dobru dozu adrenalina. A gdje bolje mjesto nego australski kontinent.

Ako niste pak osoba koja bi se oblačila u odijela i dovodila se u bliski susret s „raljama“ te riskirala udove, tada vrlo lako na suhom preko stakla možete „provocirati“ morske psine i to akvariju u Sydneyju i Melbourneu. Kući možete poslati fotografije nemani snimljenih kroz debelo staklo i reći da su fotografije malo mutne zbog vode.
Izvor:ljepota/zena.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.