Glavne greške prilikom šminkanja

Autor Datum 15/10/2018

Ne tako rijetko, možemo sresti žene kojima pri pogledu na lice uočavamo prilično pogrešan pristup šminkanju.

Šminka

Boja tena

Kao prva i osnovna greška koju žene mogu napraviti jeste odabir boje tena, tj.. tekućeg pudera.

Svatko od nas teži nekoj idealnoj ljepoti, a to je svakako takozvano porcelansko lice, zbog čega je jako bitno odrediti pravu nijansu pudera. Boja kože se razlikuje na nekim dijelovima, pa zbog toga većina žena pravi grešku. Puder bi trebao prekrije nedostatke našeg lica, istaknuti neke dijelove ili uskladiti različite nijanse tena lica. Ali, pošto uglavnom sve žene pri kupnji pudera nijansu isprobaju na ruci, prave grešku. Nijansu pudera biramo na temelju boje vrata i dekoltea jer su ti dijelovi najbliži licu pa samim tim i lice treba da bude u toj nijansi.

Iakoje popularno preplanulo lice, nikada ne birajte tamniji puder ukoliko vam je koža vrata i dekoltea svjetla, jer ćete tako dobiti efekt maske.

Nanošenje bronzera

Bronzer koristimo za sjenčanje lica, tj. za dijelove lica koje želimo istaknuti ili sakriti. Osnovna pogreška ovog tipa je što mnoge žene ne znaju kako, gdje i sa čime se nanosi bronzer.

Bronzer treba biti za nekoliko nijansi (i do 5-6) tamniji od boje tena, a nanosi se zakošenom četkicom, gdje zakošeni dio uvijek stoji ka vanjskoj strani lica. Bronzer se nikada ne smije stavljati preko sljepoočnica, jer je to najčešće najudubljeniji dio lica, pa bismo ga pronzerom još više naglasili. Osim toga, nikako ne smije ići ni preko cijelog čela, jer ćemo tako dobiti zamrljanost, tj. fleke po licu.

Čak 97 posto žena bronzer nanosi od vrha uha ka krajevima usana, čime se ne postiže ništa drugo osim tužnog izgleda lica, i bar 10 godina starijeg, što nikom nije cilj. Naš cilj je svježe, mladoliko lice! To postižemo tako što dužinom cijelog kažiprsta napipa jagodicu, a zatim četkicom povlačimo bronzer od sredine uha, tik ispod jagodične kosti, ravnom linijom. Time naglašavamo jagodice i činimo lice zategnutim i svježim.

Obrve

Ako našminkamo cijelo lice, a obrve ostavimo kakve jesu izgledaćemo kao da nismo dovršili šminkanje. To je velika pogreška, jer i obrve moraju biti naglašene. Ali i kod naglašavanja obrva moramo paziti, da one počinju paralelno s početkom oka, a da najviši dio obrva treba biti na polovici zjenice. Završetak obrve treba utvrditi tako što ćete četkicu prisloniti uz kraj oka, i na taj način dobiti duljinu vaših obrva.

Četkice koje se koriste za šminkanje obrva su zakošene i uske, a sjene, olovke ili markeri za obrve trebaju se slažu s nijansom i bojom kose, mada i to je individualno.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.