Glavni uzroci lošeg zadaha iz usta

Loš zadah nas asocira na lošu higijenu ili konzumiranje luka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristite misleći da ćete time prikriti loš zadah iz usta.

Alkohol

U ovom slučaju se ne misli na “alkoholni zadah” jer ste izašli s društvom i popili koju čašicu više. “Osim što je loš za mozak i tijelo, loše utječe i na zadah jer sputava proizvodnju sline”, pojašnjava stomatolog Jessica Imeri. Slina je, naime, puna prirodnih enzima koji razgrađuju i ispiru smrdljive bakterije. Stoga, jedan gutljaj alkohola previše, može pogoršati zadah.

Žvakaće gume s pepermintom

“Mnogi posežu za žvakaćom gumom s okusom peperminta kako bi prikrili loš zadah. No, u tome je više štete nego koristi. Većina ihsadrži šećer koji je hrana za bakterije, te ispuštaju štetne spojeve sumpora”, kaže Jessica. Ukoliko ste u nedoumici i potrebno vam je brzinsko rješenje, birajte onda one proizvode koji ne sadrže šećer. “Ne zaboravite i njima samo trenutno maskirate loš zadah, ali barem nećete izazvati veću štetu”, dodaje stomatolog.

Meso

Ukoliko jedete meso u umjerenim količinama, ne treba da vas zabrinjava mogućnost lošeg zadaha. Međutim, unijeti li previše proteina u organizam, tada bi mogao nastati problem. Kada vaše tijelo dobije više proteina nego što mu je potrebno, ono ih odmah pretvara u ugljikohidrate kako bi dobilo energiju. Jedan od nusproizvoda tog procesa je amonijak koji može isparava kroz usta i vaš zadah učini nepodnošljivim.

Sušeno voće

Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopiva vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Jessica savjetuje da ukoliko ne možete bez sušenog voća, obavezno ponijeti zubni konac kako biste uklonili vlakna prije nego što se nagomilaju bakterije.
Izvor:magazin.hr