Gljive protiv raka

Osim što su rado viđene na trpezama u istočnjak i ostalim svjetskim kuhinjama, gljive se sve češće spominju i kao lijek.
Reiši
Mikoterapija se sve se češće primjenjuje ukombinaciji s drugim terepija u održavanju ili poboljšavanju kvalitete života oboljelih od raka, osobito od raka pluća.

Najnovija otkrića predstavljena su nedavno u Kini na petoj međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama, na kojoj se okupilo gotovo tisuću znanstvenika iz preko 30 zemalja svijeta. Na tom skupu predstavljeni su rezultati praktične primjene preparata od ljekovitih gljiva u liječenju raka pluća.

Maitake

Maitake (Grifola frondosa) se koristi u Japanu i Kini preko 3000 godina. Nekada je u Japanu bila zamjena za novac, vrijedna kao srebro. Smanjuje krvni tlak i stanica raka. Ekstrakt maitake može spriječiti rast tumora i stimulirati obranu organizma. Najčešće se ispituje djelovanje na tumor dojke i debelog crijeva. U Kini je ispitivano djelovanje kod kancera pluća, želuca i jetre i potvrđen je dobar učinak. Osobama oboljelim od inzulin neovisnog dijabetesa maitake koristi u smanjivanju inzulinske rezistencije.

Reiši

Reiši (Ganoderma lucidum) Kinezi koriste u medicini preko 4000 godina za liječenje oboljele jetre, povišenog krvnog tlaka, artritisa … Snižavaju razinu kolesterola i triglicerida u krvi. Čuvene su kao imunostimulatori. Korisne su i kod bakterijskih i virusnih infekcija, protiv “lošeg kolesterola” i triglicerida. Djeluju protuupalno, antialergijski i antioksidativno.

Šitake

Šitake (Lentinula edodes) koristili su je još u kineskoj dinastiji Ming za povećanje energije i liječenje parazita. Učinkovita je u borbi protiv tumora i za jačanje imunološkog sustava. Sadrži Lentinan beta -1,3-glukan, koji se u Japanu koristi kao lijek u terapiji raka. Dokazano je da šitake djeluje antitumorno, antiholesterinemično, antibakterijski, antivirusno, antialergijski, protuupalno, vitaminski aktivno … Koristi se za tablete, kapsule, čajeve.

Dokazano da gljive usporavaju tumor

Dokazano je da tvari iz nekih gljiva mogu snažno kočiti tumorski rast, smanjiti veličinu tumora, a čak u nekim slučajevima su uzrok njegovog potpunog povlačenja. Rezultati se brže i lakše postižu u kombinaciji s kemoterapijom i zračenjem, ali mogući su čak neovisno od njih. Primjena masivnih doza preparata iz gljiva značajno je poboljšala opće stanje bolesnika, ali i olakšala podnošenje kemoterapije.

Reiši gljive su korisne kod bakterijskih i virusnih infekcija, protiv lošeg kolesterola i triglicerida.