Gljivice na stopalima – Sprečavanje i Prirodni lijekovi

Autor Datum 30/08/2018

Gljivice se mogu razvijati na bilo kojem dijelu vašeg tijela, ali jedno od najčešćih mjesta su vaše stopala. Baš kao i svaki dio vašeg tijela, stopala zahtijevaju posebnu pažnju kako bi se održala zdrava i bez gljivica. Međutim, većina ljudi podcjenjuje važnost svojih stopala i samo se početi obraćati pažnju na njih kada već postoje problemi s njima. Infekcije gljivica, također poznate kao mikoza, uzrokuju vrlo neugodan svrbež koji stvarno može smetati osobi koja ga ima. Osim utjecaja na stopala, ona također utječe na nokte na nogama i može doći do točke potpunog uništenja noktiju.

Češnjak protiv gljivica na stopalima

Češnjak protiv gljivica na stopalima

Da biste spriječili gljivice na stopalima i nožnim prstima, vrlo je važno uzeti dobru njegu vaših stopala i, što je najvažnije, svakodnevno im dati odgovarajuću higijenu. Imajte na umu da su mjesta poput bazena, sportskih klubova i cipela glavni uzroci ovog problema i pojave gljivica na stopalima.

Kako spriječiti gljivice na stopalima i noktima?

Kako biste spriječili gljivice na stopalima i nožnim noktima, svakodnevno obavite higijensku njegu stopala, osobito kad nosite cipele:

  • Budite oprezni u javnim tuševima: Bazenima, kampovi, itd. . U ovim područjima, zbog visoke vlažnosti, postoji više rizika od pojave gljivica na stopalima i noktima nogu. Zato je vrlo važno nositi cipele za tuširanje, a nakon dolaska u vaš dom, dobro oprati noge.
  • Uvijek dobro osušite stopala: Vlažnost i vrućina su dva stanja koja povećavaju rizik od pojave gljivica na stopalima i noktima. Kad god oprate stopala, vrlo je važno je dobro ih osušti, posebno između prstiju. Također se preporučuje da ih često dobro osušite ako se pretjerano znojite.
  • Hidratacija: Da biste izbjegli stvaranje ispucale kože na stopalima, vrlo je važno da ih hidratirate svakodnevno pomoću krema za hidrataciju stopala.
  • Cipele: Da biste spriječili gljivice, preporučujemo odabir cipela koje imaju ventilaciju jer dopuštaju da noge dišu.
  • Koristite određeni, osobni ručnik za stopala: Ovo je vitalni alat za svakodnevnu čistoću vaših stopala. Trebali biste imati osobni ručnik koji se koristi samo za noge. Nakon što ga upotrijebite, trebali biste pustiti da se osuši na zraku tako da se dobro suši i tako se gljiva ne širi na njega.

Prirodni tretmani za liječenje gljivica na stopalima i noktima

Općenito, gljivica se pojavi na stopalima i nožnim noktima u isto vrijeme. Srećom, postoji nekoliko prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći da smanjite i riješite se ovog problema kako biste mogli imati zdrava stopala.

Bijeli ocat

Ovaj sastojak pokazao je vrlo pozitivne rezultate u liječenju problema poput poznate atletskog stopala, gljivica na stopalima i drugih zaraznih problema stopala. Jednostavno izmiješajte jednake dijelove vode i bijelog octa u zdjelu i uronite stopala 15 minuta.

Ulje čajevca

Ulje čajevca može znatno smanjiti gljivice na stopalima. Nanesite nekoliko kapi svaki dan na stopala ili pomiješajte ulje čajevca u vodi i namočite stopala 10 minuta.

Češnjak

Češnjak je poznat po svojim antiseptičkim, antibioticima i dezinfekcijskim svojstvima, koja mogu pomoći da učinkovito borite protiv gljivica na stopalima i noktima. Za obje vrste, zgnječite malo češnjaka i staviti na područje na stopalima gdje su se gljivice pojavile. Zamotajte ga zavojem i ostavite ga cijelu noć. Druga mogućnost je primjena ulja češnjaka na zaraženo područje nekoliko puta dnevno.

Limun

Limun je još jedna hrana s antiseptičkim i dezinficijenskim svojstvima koja mogu učinkovito boriti protiv gljivica. Jedina stvar koju morate učiniti jest utrljati limun na zaraženo području stopala. Ostavite ga 10 minuta, a zatim isperite s malo vode.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.