I prije godišnjeg odmora, odmor

Autor Datum 28/06/2018

Do godišnjeg odmora ima još bar dva meseca, a vi želite ipak da otputujete negde? Produženi vikend ili samo vikend tura za dve osobe zvuči primamljivo? I zaista jeste. Danas je moguće pronaći brojne turističke ture povoljnih cena koje će vam bar malo napuniti baterije kako biste izdržali na poslu predstojeće letnje dane do odlaska na godišnji odmor. Iako vam auto možda nije spreman za put, a ipak želite negde da pobegnete od svakodnevice, kombi prevoz je rešenje za vas. Bez mnogo napora i maltretiranja, bezbedno ćete stići na željenu destinaciju.

A koja bi to željena destinacija mogla da bude? Ako vam je potrebna relaksacija, pribežište od pritisaka na poslu, ali i dobra zabava idealno rešenje za vas je Mađarska. Mnoge turističke agencije imaju u ponudu različiti ture do Mađarske, pa možete da birate da li želite da posetite Budimpeštu ili možda neki manji grad poput Segedina i Pečuja ili pak želite da se odmorite na jezeru Balaton.

Ponuda za svačiji džep

Ukoliko se odlučite za odlazak u prestonicu Mađarske, ali u sopstvenom aranžmanu, jer već dovoljno poznajete ovu evropsku metropolu, onda je kombi prevoz do Budimpešte pravo rešenje za vas, jer će vas odvesti do željene adrese. Takođe, ako pak izaberete da vikend provedete u nekoj banji, nećete pogrešiti. Mađarska je poznata po brojnim termalnim izvorima, a njeni stanovnici su prepoznali banjski turizam kao odliču priliku za dobru zaradu.

Blizu Segedina nalaze se brojne banje sa termalnim izvorima lekovite vode, ali ovde je moguće videti i mnoge podzemne pećine, dvorce, kao i muzeje. Naravno, danas banje nisu kao što su nekada bile. Nisu više mesta samo za lečenje raznih bolesti, već se mogu pronaći kompletne ponude kada su u pitanju spa tretmani, sportski program, a za najmlađe su u ponudi i akva par-kovi.

Aktivan odmor na Balatonu

Aktivan odmor možete sebi priuštiti i posetom mađarskog jezera Balaton koje je najčešće glavna meta turista posle obilaska Budimpešte.

“Mađarsko more”, kako se najčešće jezero Balaton naziva, jedno je od najvećih jezera srednje Evrope. Ovo blatno jezero je druga najznačajnija destinacija za turiste, a po godišnjem prometu posetilaca može se zaključiti da iz godine u godinu sve više privlači pažnju stranaca, ali i do-maćeg stanovništva. Uz brojne kulturne znamenitosti, istorijska mesta, ali i lekovita kupališta, ne čudi zašto je ovo jezero pravo mesto za opuštanje i uživanje.

Balaton je bila inspiracija i velikom Betovenu, koji je bio očaran lepotom i romantikom ovog jezera, pa je upravo ovde, inspirisan atmosferom i mestom, i nastala čuvena Mesečeva sonata. Da li zbog svoje prosečne temperature vode od 25 stepeni ili lepote i turističkih atrakcija koje se mogu videti, broj turista sve više raste, pa nije čudno zašto ih ima i tokom zime.

Malo ko zna da se u blizini Balatona nalaze dvorci i muzeji, ali i brojne pećine, od kojih se neke nalaze pod zemljom i kroz koje je moguće proći jedino čamcem.

Pošto je čitav banjski turizam osmišljen tako da svima bude zabavno, nemojte da brinete da li ćete decu uspeti da animirate, jer su se Mađari pobrinuli i za to. Ukoliko je ipak reč o kratkom porodičnom odmoru, brojne banje imaju i svoje zatvorene bazene, kao i akva parkove u kojima će najmlađi najviše uživati.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.