Greške koje pravimo nakon vježbanja

Iako mislite da ste vježbanjem riješili sve probleme, postoje stvari koje nije poželjno raditi, odmah, nakon što izađete iz teretane. Ukoliko se pridržavate ovih pravila i vaše vježbanje će imati efekta.

Ne čekajte da se ohladite

Morate još malo sačekati i usporiti otkucaje srca i krvni tlak jer ćete tako smanjiti rizik od ozljeda. Nakon treninga nemojte samo sjesti, već ga završite nekim laganim aerobikom ili šetnjom na traci.

Zaboravite da se istegnete

Istezanje služi da biste mogli normalno da funkcionirate sljedeći dan bez upale mišića. Kada nemate upalu mišića lakše ćete se vratiti u teretanu sljedeći dan. “Win-Win” situacija.

Ne jedete ništa nakon treninga

Kao što je pred terninga hrana gorivo pred sam trening tako vam može i pomoći u oporavljanju mišića nakon treninga. Bilo bi savršeno da uzmete kombinaciju ugljikohidrata i proteina (npr. jogurt i orasi).

Ne presvlačite se

Čista odjeća nakon treninga je obavezna! Ne samo što se možete prehladiti, već mokra odjeća puna znoja može biti uzrok raznih infekcija.

Častite se pićem

Izvinite, ali đus-vodka nije dozvoljena nakon treninga. Alkoholna pića uključujući i te primamljive koktele usporavaju oporavak mišića, dehidriraju vaše tijelo i povećavaju rizik od ugrušaka. Najbolje je piti samo vodu, a alkohol možete tek nakon sat vremena.

Ne tuširate se

Znoj na koži potiče rast bakterija koje mogu izazvati osip. Zato je vrlo važno da se u najkraćem vremenskom roku od treninga istuširate.

Ne spavate

San je najbolji lijek za izmorene mišiće nakon treninga. Zašto? Zato što baš tada vaše tijelo počinje se liječi i jača mišiće.
Izvor:Super Zena