Greške koje pravite prilikom održavanja kose

Što sve uništava našu kosu? Voda puna kamenca, zagađen zrak, sunčeve zrake, pretjerano češljanje, sušenje vrelim zrakom previse često, manjak vitamina, farbanje kose i razni predmeti za vezivanje kose. Prema tome moglo bi se reći da apsolutno sve šteti kosi i da joj nema spasa.
greske-koje-pravimo-prilikom-odrzavanja-kose
Ipak, neke osobe unatoč svemu imaju lijepu i njegovanu kosu, dok druge osobe, ma koliko se trudile, jednostavno nemaju kosu kakvu žele … U nekim slučajevima radi se o genetici koja je najviše odgovorna za kvalitetnu kosu. Ali, isto tako, mnoge osobe nisu svjesne koliko postupci, odnosno greške koje ponavljaju kada je u pitanju njega kose, mogu utjecati na njenu ljepotu i zdravlje. Neke pogreške događaju se iz navike, a neke zbog neznanja. Promijenite način na koji tretirate kosu i rezultati će vrlo brzo biti i više nego vidljivi.

Zato nemojte …

Prilikom pranja stavljati previše šampona

Čak i ako koristite blage šampone, često šamponiranje s prevelikom količinom šampona može ukloniti previše prirodnih ulja s tjemena i vlasi, što može dovesti do toga da vam kosa postane vidno masnija i dobiti perut, a sve bi vam se činilo iznenadno. Osim toga, ukoliko dug vremenski period stavljate previse šampona, to može posljedično dovesti do prorjeđivanja kose i opadanja.

Biti pregrubi s kosom

Previše često i grubo češljanje kose može dovesti do velikih oštećenja kose i njenog pucanja. Također, nikad je nemojte češljati kada je mokra. Za lakše raščešljavanje preporuča se korištenje češlja sa što širim zupcima i regenerator koji se ne ispire. Također, ne preporučuje se ocjeđivanje kose ručnikom složenim u turban na glavi.

Dijeliti češljeve i četke za oblikovanje s drugom osobom

Prljavi češljevi i četke za oblikovanje kose koje upotrebljava nekoliko članova obitelji mogu biti veliko leglo raznih bakterija, koje se mogu smjestiti na vašem tjemenu i vlads i tako prouzročiti brojne probleme. No, čak i ako ste vi jedini koji upotrebljavate češljeve i četke trebate ih redovono perete, barem jednom mjesečno, kako bi se otklonila mogućnost nakupljanja neželjenih bakterija.

Prečesto izlagati kosu jakim kemikalijama

Farbanje kose, kemikalije za trajnu ili ravnanje kose mogu jako oštetiti vašu kosu. Iako se današnje kemikalije razlikuju od onih koje su se upotrebljavale prije 20 i više godina, izbjegavajte njihovo pretjerano korištenje.

Također, pokušajte smanjiti svakodnevno korištenje raznih proizvoda za oblikovanje kose kao što je pjena, lak, vosak, gel i tako dalje. Sve to utječe na zdravlje kose. Posebno izbjegavajte uporabu lakova za kosu na bazi alkohola prije sušenja kose fenom jer će to dodatno oštetiti kosu. Držite se one poslovice – manje je više.

Neprestano vezivati kosu

Repovi, punđe i sve druge lijepe frizure za polu dugu i dugu kosu mogu itekako oštetiti kosu. Naime, često vezivanje kose i oblikovanje mogu oštetiti korijen vlasi, što može dovesti do opadanja kose. Također, prilikom oblikovanja kose upotrebljavajte ukosnice, ukosnice i gumice koje vam prilikom stavljanja ili skidanja neće oštetiti kosu.

Sušiti i oblikovati kosu prevrućim aparatima

Fen za kosu, figaro i pegla koji su zagrijani na previsokim temperaturama mogu oštetiti kosu, posebno ako se upotrebljavaju često. Kako biste spriječili isušivanje kose, upotrebljavajte aparaturu na što nižim temperaturama.

Češljati kosu od korijena

Kada trebate raščešljate kosu, započnite od vrhova kose, prvo razmrsiti njih, a tek onda krenite od vrha. Na taj ćete način oštećivanje kose smanjiti na minimum.

Odlagati šišanje vrhova

Šišajte vrhove barem svaka dva mjeseca jer će to smanjiti njihovo pucanje i cvjetanje na minimum. Ako su vam vrhovi oštećeni, odrežite ih bez obzira koliko morali odrezati kosu, jer nikakvi preparati je neće više obnoviti. Ako to ne učinite, pucanje će se samo pogoršati, a kosa se još više oštetiti.

Stavljati ekstenzije

Lijepo ugrađene ekstenzije mogu vašoj prirodnoj kosi dati dodatni volumen, duljinu i sjaj, ali imajte na umu da nakon što ih ukloniti, vaša kosa će biti oštećena, i ne samo da će vam trebati šišanje kose, nego će joj trebati dulje vremena za oporavak.
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.