Greške koje radimo kada čistimo lice

Autor Datum 08/09/2018

Očistiti lice djeluje kao najmanje kompliciran dio vaše beauty rutine, zar ne? Ispostavlja se, ipak, da mnoge žene prave pogreške, koje zatim uzrokuju čitav niz problema s kožom, uključujući iritaciju, bubuljice, pretjerano mašćenje kože ili pak, pojavu izrazito suhih dijelova.

Čišćenje i njega lica

Čišćenje i njega lica

Evo 10 najčešćih greški koje se prave – pročitajte i otklonite ih odmah, ukoliko se pronaći!

1. Birate pogrešne proizvode

Odgovarajuće sredstvo za čišćenje trebalo bi u potpunosti ukloniti prljavštinu i šminku, ali da pri tom ne skine previše prirodne masnoće vaše kože, niti oštetiti zdrave stanice. Pronađite sredstvo koje obavlja posao, a koje nije ni previše nježno (pa da morate dva puta da perete lice), niti previše grubo (da vam koža bude crvena i iritirana).

2. Pretjerujete

Uglavnom, čišćenje lica jednom do dva puta dnevno je optimalno, a sve preko toga bi moglo vam iritira kožu, ironično dovodeći do pretjeranog mašćenja. Ako se niste šminkali, nanosili kremu za sunčanje, niti previše oznojili, preskočite večernju rutinu čišćenja s vremena na vrijeme i samo se umijte mlakom vodom. Tako ćete odmoriti kožu od proizvoda, što je dobra stvar ponekad.

3. Umivate se vodom pogrešne temperature

Evo jednog čestog mita: vruća voda otvara pore, a hladna voda ih zatvara. Realnost je takva da pretopla voda može oštetiti kožu i poremetiti ravnotežu prirodnih masnoća, dovodeći ili do isušivanja ili do prerane proizvodnje sebuma. Mlaka voda je najbolja opcija za nježno i učinkovito čišćenje.

4. Pretjerujete sa pilingom

Ovo je, naravno, zdrava navika, koja uklanja slojeve mrtve kože, ali umjerenost je ipak ključna riječ. Smanjite upotrebu suviše oštrih pilinga i radite to najviše dva puta tjedno. Piling masirajte rukama umjesto spužvom kako biste spriječili oštećenja.

5. Ne ispirete dobro

Ovo uzrokuje gomilanje proizvoda na vašoj koži i začepljivanje pora. Isperite dobro svako sredstvo, osobito obraćajući pozornost na rub lica, liniju kose, dio oko nosnica, što najčešće ostane zapostavljeno.

6. Koristite iritirajuće sastojke

Učinite uslugu svom licu i preskočiti proizvode koji sadrže previše parfema, boje ili parabena. Uvijek čitajte etiketu sa sastavom i birajte preparate na prirodnoj bazi.

7. Trljate ručnikom

Tapkajte, nemojte trljati. Iako trljanje može pružiti dobar osjećaj, ono negativno utječe na elastičnost vaše kože. I nemojte samo zgrabiti prvi ručnik na vidiku, bez obzira da li je upotrijebljen ili ne. Uvijek koristite čist, mekani ručnik za lice – i nemojte ga dijeliti.

8. Čekate s hidratacijom

Da bi apsorpcija bila maksimalna i učinkovita, nanesite hidratantnu kremu odmah nakon čišćenja, dok je koža još uvijek pomalo vlažna. Isto vrijedi i sa serume i druge tretmanske proizvode. Ako čekate da vam se koža potpuno osuši, aktivnim sastojat će biti teže prodrijeti u pore, a koža vam može ostati masna i previše sjajna.

9. Trošite bogatstvo

To što ćete kupiti najskuplje sredstvo za čišćenje, ne mora uvijek biti mudra odluka. Potražite one jednostavnije proizvode s prirodnim sastojcima, a novac sačuvajte za ono što će ostati na vašoj koži i pružiti dugoročni učinak, kao naprimer, kreme i serumi.

10. Bojite se ulja

Dugo su se ulja smatrale najvećim neprijateljem vaših pora, ali ova klima se u posljednje vrijeme mijenja. Eksperti kažu da svi tipovi kože mogu imati benefite od čišćenja s uljem, čak i masna koža sklona prištićima. Ulje otapa ulje, na kraju krajeva. Odgovarajuće ulje će očistiti pore od prljavštine i bakterija i pomoći koži da se oporavi. Potražite proizvode na bazi prirodnih biljnih ulja, a čak možete upotrijebiti i kvalitetno ulje iz trgovine – bademovo ili od sjemenki grožđa. Kokosovo i maslinovo ulje mogu biti pogodni za nekoga, ali je moguće i da izazovu probleme. Jednostavno umasirajte ulje u lice, a zatim ga obrišite vaticom natopljenom mlakom vodom.
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.