Greške koje radimo kada čistimo lice

Očistiti lice djeluje kao najmanje kompliciran dio vaše beauty rutine, zar ne? Ispostavlja se, ipak, da mnoge žene prave pogreške, koje zatim uzrokuju čitav niz problema s kožom, uključujući iritaciju, bubuljice, pretjerano mašćenje kože ili pak, pojavu izrazito suhih dijelova.

Čišćenje i njega lica

Čišćenje i njega lica

Evo 10 najčešćih greški koje se prave – pročitajte i otklonite ih odmah, ukoliko se pronaći!

1. Birate pogrešne proizvode

Odgovarajuće sredstvo za čišćenje trebalo bi u potpunosti ukloniti prljavštinu i šminku, ali da pri tom ne skine previše prirodne masnoće vaše kože, niti oštetiti zdrave stanice. Pronađite sredstvo koje obavlja posao, a koje nije ni previše nježno (pa da morate dva puta da perete lice), niti previše grubo (da vam koža bude crvena i iritirana).

2. Pretjerujete

Uglavnom, čišćenje lica jednom do dva puta dnevno je optimalno, a sve preko toga bi moglo vam iritira kožu, ironično dovodeći do pretjeranog mašćenja. Ako se niste šminkali, nanosili kremu za sunčanje, niti previše oznojili, preskočite večernju rutinu čišćenja s vremena na vrijeme i samo se umijte mlakom vodom. Tako ćete odmoriti kožu od proizvoda, što je dobra stvar ponekad.

3. Umivate se vodom pogrešne temperature

Evo jednog čestog mita: vruća voda otvara pore, a hladna voda ih zatvara. Realnost je takva da pretopla voda može oštetiti kožu i poremetiti ravnotežu prirodnih masnoća, dovodeći ili do isušivanja ili do prerane proizvodnje sebuma. Mlaka voda je najbolja opcija za nježno i učinkovito čišćenje.

4. Pretjerujete sa pilingom

Ovo je, naravno, zdrava navika, koja uklanja slojeve mrtve kože, ali umjerenost je ipak ključna riječ. Smanjite upotrebu suviše oštrih pilinga i radite to najviše dva puta tjedno. Piling masirajte rukama umjesto spužvom kako biste spriječili oštećenja.

5. Ne ispirete dobro

Ovo uzrokuje gomilanje proizvoda na vašoj koži i začepljivanje pora. Isperite dobro svako sredstvo, osobito obraćajući pozornost na rub lica, liniju kose, dio oko nosnica, što najčešće ostane zapostavljeno.

6. Koristite iritirajuće sastojke

Učinite uslugu svom licu i preskočiti proizvode koji sadrže previše parfema, boje ili parabena. Uvijek čitajte etiketu sa sastavom i birajte preparate na prirodnoj bazi.

7. Trljate ručnikom

Tapkajte, nemojte trljati. Iako trljanje može pružiti dobar osjećaj, ono negativno utječe na elastičnost vaše kože. I nemojte samo zgrabiti prvi ručnik na vidiku, bez obzira da li je upotrijebljen ili ne. Uvijek koristite čist, mekani ručnik za lice – i nemojte ga dijeliti.

8. Čekate s hidratacijom

Da bi apsorpcija bila maksimalna i učinkovita, nanesite hidratantnu kremu odmah nakon čišćenja, dok je koža još uvijek pomalo vlažna. Isto vrijedi i sa serume i druge tretmanske proizvode. Ako čekate da vam se koža potpuno osuši, aktivnim sastojat će biti teže prodrijeti u pore, a koža vam može ostati masna i previše sjajna.

9. Trošite bogatstvo

To što ćete kupiti najskuplje sredstvo za čišćenje, ne mora uvijek biti mudra odluka. Potražite one jednostavnije proizvode s prirodnim sastojcima, a novac sačuvajte za ono što će ostati na vašoj koži i pružiti dugoročni učinak, kao naprimer, kreme i serumi.

10. Bojite se ulja

Dugo su se ulja smatrale najvećim neprijateljem vaših pora, ali ova klima se u posljednje vrijeme mijenja. Eksperti kažu da svi tipovi kože mogu imati benefite od čišćenja s uljem, čak i masna koža sklona prištićima. Ulje otapa ulje, na kraju krajeva. Odgovarajuće ulje će očistiti pore od prljavštine i bakterija i pomoći koži da se oporavi. Potražite proizvode na bazi prirodnih biljnih ulja, a čak možete upotrijebiti i kvalitetno ulje iz trgovine – bademovo ili od sjemenki grožđa. Kokosovo i maslinovo ulje mogu biti pogodni za nekoga, ali je moguće i da izazovu probleme. Jednostavno umasirajte ulje u lice, a zatim ga obrišite vaticom natopljenom mlakom vodom.
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.