Greške prilikom njege noktiju

Autor Datum 14/02/2018

Sigurno vam se dogodilo da provedete barem pola sata sređujući nokte da biste cijeli trud upropastili jednim jedinim potezom. Mogli biste posao prepustiti u sigurne ruke kozmetičarke, ali to je luksuz koji sebi rijetko možemo priuštiti. Biće vam lakše kada saznate da između vas i dobrog kućnog manikira stoji nekoliko pogrešaka koje lako možete izbjeći.

Režete kožicu

Sjeckanje tanke i delikatne kožice oko noktiju velika je pogreška. Prvo, neće dati rezultata. Što je više Sesku, ona će više rasti. Još važnije, ta kožica štiti korijen nokta i potkožno tkivo od bakterija i drugih štetnih stvari, pa ćete sjeckanjem uništiti tu važnu barijeru.

Umjesto sjeckanja, njegujte je na način da na nju nanesete nekoliko kapi ulja te je gurajte od nokta na gore nakon tuširanja. To je osjetljiva koža i teško ju je održati hidratiziranom posebno zimi. Ako nije dovoljno hidratizirana, može doći do pucanja, što zna biti vrlo bolno. Uvijek pri ruci držite bočicu ulja za njegu zanoktica i namažite je kada god osjetite da je suha. Poslužit i kokosovo ili maslinovo ulje.

Ne turpijate u jednom smjeru

Vrh nokta je nastariji i najkrhkije dio nokta, a ako s trupijom idete naprijed-natrag, možete olakšati ljuštenje, pa čak i pucanje. Krenite od vrha nokta i uvijek turpiju povlačite u jednom smjeru.

Pretjerujete sa poliranjem

Poliranje nokta je bitan korak u manikuri, jer tako ravnate sve nastale neravnine na noktu. Međutim, ako pretjerate nokat ćete učiniti lomljivim.

Za najbolji rezultat koristiti četvorostrane turpiju za poliranje noktiju. Prvo površinu nokta lagano polirajte najgrubljom stranom, a potom nastavite s ostale tri strane dok nokat ne postane lijep i sjajan. Potom na nokat nanesite sredstvo za jačanje nokta.

Preskačete bazni lak

Primijetili ste koliko ruž ljepše izgleda na usnama kada ga nanesete nakon labela? Ista je stvar i sa baznim lakom. Kada stavite bazni lak dobit ćete lijepu, glatku površinu. Osim toga, lak će vam trajati duže.

Nanesite vrlo tanak sloj baznog laka na svježe polirane nokte, a odmah potom nanesite i lak (bazni lak se suši vrlo brzo i ne trebate dugo čekati). Ako obrađujete smo jedan nokat, nanesite bazni lak i pričekajte 60 sekundi prije nanošenja laka.

Suhi nokti prije sređivanja

Kadica pjenušave vode kod kozmetičarke ima svoju funkciju – tako ćete lakše obrađivati ​​nokat i kožicu. Ako obrađujete potpuno suhe nokte, izazivate pucanje, a kod kožice – zanoktice.

Potopite nokte u toplu vodu na 5 do 10 minuta prije manikta. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande radi relaksacije ili arganovog ulja radi hranjivih stvari i hidratacije.

Previše laka na četkici

Tanki slojevi laka najvažniji su za dugotrajni manikuru. Ako lak nanesete predebelo, brže će se oljuštiti. Kada umočite četkicu, neka lak ostane samo na jednoj strani četkice (višak laka sa jedne strane otklonite na rubu bočice). Prvi sloj neka bude supertanak, pričekajte 60 sekundi pa potpuni premaz postignite drugim nanošenjem.

Počinjete lakirati nakon što ste stavili kremu na ruke

Nanošenje kreme na kraju procesa uređivanja noktiju, a prije nanošenja laka, ključno je za zdrave i lijepe ruke. Na žalost, krema ostavlja masnu barijeru koja otežava nanošenje laka.

Nakon što ste namazali ruke, na vaticu stavite malo odstranjivača laka i njome prebrišite nokte prije nanošenja baznog laka ili sredstva za jačanje noktiju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.