Greške prilikom pripremanja krompira

Krompir je definitivno najrasprostranjenija namirnica na svijetu, ali nažalost malo cijenjena i često na lošem glasu. Zanimljivo je da bi, hraneći se samo krumpirom, čovjek mogao održati u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica posjeduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati kako sačuvati i iz krompira izvuče najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite izbjeći te 3 najveće pogreške.
greske-prilikom-pripremanja-krompira

Kuhanje oguljenog i izrezanog krompira

Kuhan s korom, krompir uspijeva sačuvati čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen cijeli ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube isprečava karijes.

Kada ne možete izbjeći guljenje krompira učinite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica bjelančevina.

Zamrzavanje jela s krumpirom

Svjež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati. Naime, pod temperaturom ispod nule škrob se pretvara u šećer ipostaje štetan. Drvene kutije smještene u tamnim i suhim prostorijama su idealni uvjeti za čuvanje krompira. Time će se spriječiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrijednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što prije ukloniti.

Podgrijavanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebao podgrevamo, jer nakon zagrijavanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tijekom podgrijavanja dolazi do oslobađanja teških metala, točnije toksičnog solanina koji razbija bjelančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako to treba izbjegavati. Nutricionisti preporučuju da krompir jesti ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni škrob.
Izvor:zadovoljna

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.