Grickalice koje ne debljaju

Međuobroci nisu opasni za vitku liniju ako ih pažljivo birate, a osim što neće izazvati višak kilograma, daće vam pravu energiju.

bademi

1. Bademi

Nutricionistica Roberta Re dala je nekoliko savjeta o hrani koja nam može biti kvalitetan međuobrok, a među njima su i bademi. Jedete li ih prije ručka, bićete manje gladni, a to je pokazalo jedno istraživanje. Huffington Post piše da bi se bademi trebali prožvakati čak 40 puta jer ćete dobiti više nutrijenata i vitamina E, što su istraživanjem otkrili znanstvenici sa sveučilišta Purdue.

2. Čokolada za paniku

Imate li ludi dan u uredu i odmah vam treba nešto kako biste se smirili, odaberite tamnu čokoladu. Ona će vas opustiti, kao što je i sudionike studije na britanskom sveučilištu Wolverhampton. I mlijeko i čokolada imaju pozitivan učinak na osjećaj tjeskobe. Uz manju porciju od jednog reda čokolade, razinu šećera u krvi nije skočila i poremetila sustav.

3. Žitarice

Imate li krizu prije ručka i hvata li vas jaka glad, pojedite obične žitarice bez šećera. Znanstvenica na prestižnom MIT-u Judith Wurtman kaže da će vam one oporaviti organizam i potaknuti tijelo na proizvodnju serotonina – neurotransmitera koji suzbijaju apetit. Tako ćete lakše izdržati do ručka. U ovom slučaju imate samo jedno pravilo, a to je da ih ne jedete s mlijekom jer mozak oslobađa serotonin samo u nedostatku proteina. Da biste zadovoljili potrebe, dovoljno je pojesti ¼ šalice i to u roku deset minuta jer će se inače serotonin proizvoditi puno sporije.

4. Sir i jogurt

Ako se osjećate umorno, uzmite mali obrok bogat proteinima poput nemasnog jogurta ili svježeg sira. Pojedete li neki slatkiš, bit će vam još teže i osjećat ćete se iscrpljeno čim prođe onaj prvi, slatki osjećaj. Takvim načinom prehrane u organizam ćete unositi dovoljno kalcija, što, između ostalog, pomaže kod ublažavanja PMS-a.

5. Voće

Želite li zdravi međuobrok bez suvišnih kalorija , najbolji je izbor voće . Profesorka iz centra Fred Hutchinson Cancer Research , Anne McTiernan , smatra da je za mršavljenje bitno izbaciti međuobrok ako niste toliko gladni da ne možete izdržati , a ako je tako , njen izbor svakako je voće . Također preporučuje da ne premašimo iznos od 100 kalorija . Tako , možete pojesti bananu , krušku , mali mango , naranču , mandarinu ili breskvu . Odlučite li se za sušeno voće , količine su puno manje : tri šljive , datulje ili smokve 0,1 žlica grožđica ili 8 sušenih breskvi . I nemojte zaboraviti da voće ima puno vitamina , ali i vlakana koja su ključna za mršavljenje .

6. Proteinske pločice

Proteinske pločice ne spadaju u zdravi međuobrok , bez obzira na to što najčešće imaju žitarice i vlakna , jer uz to imaju i količinu šećera koju ni jedan nutricionit ne bi odobrio . No studija britanskog sveučilišta Cardiff pokazala je da popularne pločice imaju jako dobar učinak na organizam , posebno ako ste preskočili doručak . Takva vrsta hrane daje energiju i smanjuje anksioznost te pomaže kod koncentracije . Istraživanje je također pokazalo da će ljudi manje griješiti u obavljanju bilo kojih obveza , od vožnje automobila na dalje , jer imaju bolju koncentraciju .