Groznica – Ublažite simptome na prirodne načine

Mnogi roditelji ne vole davati djeci lijekove kada djeca imaju groznicu. Ako je to slučaj i kod vas, popričajmo o nekim efektivnim i prirodnim alternativama kada vaši najmlađi imaju simptome groznice.

Savjeti za smanjivanje groznice

Ako vi ili član vaše porodice ima temperaturu veću nego bi trebao imati možete uraditi sljedeće:

  • Mokre čarape staviti na gležnjeve. Ovo je odlično rješenje ako su djeca u pitanju. Pomalo ovlažite čarape i stavite na područje gležnjeva. Kada se čarape osuše, ponovite proceduru. Budite sigurni da čarape nisu previše mokre i dobro ih zavrnite. Ova metoda donosi olakšanje i smiruje bolesnu djecu.
  • Isprati mlakom vodom. Tuširajte se nekoliko minuta, postepeno smanjujte temperaturu da ne šokirate vaše tijelo.
  • Pijte mnogo vode. Gripa je nešto slično dehidrataciji. Tijelo se bori sa stranim organizmima. Ispijanje vode, biljnog čaja ili soka je odlična ideja, naročito ako je groznica propraćena povraćanjem i dijarejom. Količine zavise od dobi pacijenta (3 litre za odrasle muškarce, 2.2 litre za odrasle žene i 1.5 litra za djecu).
  • Ohladite glavu i vrat. Koristite hladnu ili mokru odjeću. Ponovite koliko je god puta potrebno – kada se odjeća osuši i više ne rashlađuje.
  • Nemojte jesti previše hrane. Bolje je da konzumirate tečnosti, može i u vidu supe ili biljnog čaja. Na taj način, tijelo brže ozdravi i brže zaliječi groznicu. Ako ste gladni, nemojte jesti mnogo – jedite više manjih obroka.

Prirodni lijekovi za groznicu (visoku temperaturu)

Ovi recepti mogu biti efektivni u rješavanju problema groznice, li zapamtite da je uvijek bolje da se posavjetujete sa stručnjakom (kao što su fizioterapeut ili doktor prirodne medicine):

  • Čaj od grožđica: Jednu šolju grožđica pomiješajte sa sedam šolja vode, te ih prokuhajte u odgovarajućoj posudi. Kada počne da ključa, smanjite temperaturu i kuhajte dok se količina tečnosti ne smanji za jednu trećinu. Isključite izvor toplote, ostavite da se ohladi i pijte pola šolje ovoga čaja kroz dan.
  • Čaj od kadulje: Ova biljka pomaže kod znojenja i smanjivanja groznice. Napunite šolju ključalom vodom i dodajte nekoliko listova kadulje. Pokrijte ovaj čaj i ostavite da stoji nekoliko minuta. Dodajte med, možete i šećer, a preporučljivo je da se stavi i žlica limunovog soka.
  • Čaj od zelene salate: odličan način da budete hidratizirani jeste da pijete čaj od zelene salate. Ovo povrće sadrži mnogo kalija, kalcija, magnezija, natrija i fosfora i tako može hraniti vaše tijelo čak i kada ne konzumirate hranu. Prokuhajte litru vode, sipajte u posudu u kojoj se već nalazi glavica zelene salate. Ostavite ovako petnaest minuta. Procijedite. Dodajte zaslađivač po vašem izboru. Popijte prije nego što se ohladi.
  • Pojedite sladoled. Ovo je lijek koji će se naročito svidjeti mlađima. Šećer koji sladoled sadrži je dobar za groznice, a uz to sladoled je i hladan. Smanjuje temperaturu dehidriranog tijela, što je dodatna pogodnost kod groznica.