Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u većini hrane

U mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo pronađena je kemikalija koja povećava rizik od obolijevanja od raka. Radi se o kemikaliji naziva akrilamid, a pronađena je u kavi, čipsu, prženim krumpirićima, krekerima pa i u nekim vrstama dječje hrane.
cips

Ovaj opasan spoj nastaje termičkim zagrijavanjem prilikom prženja navedenih namirnica. Njoj su najizloženija djeca zbog niže tjelesna mase.

Opasnost akrilamida sada je potvrdila i agencija europske unije EFSA koja već predlaže nove zakone kojima će se provoditi nadzor nad prehrambenom industrijom, prenosi Daily Mail.

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su pod velikim pritiskom ne bi li promijenili metode obrade hrane kako bi u tom procesu nastajala što manja količina akrilamida.

– Akrilamid koji se konzumira oralno apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabuliše. Tako nastaje glicidamida koji je uzrok genetskih mutacija i tumora koje smo primijetili u istraživanjima nad životinjama – objašnjava dr.. Dajana Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.
Izvor:Novosti