Hipotireoza simptomi i uzroci

Hipotireoza je poremećaj koji utječe na štitnjaču. Povezan je sa niskom proizvodnjom hormona u štitnjači, što uzrokuje probleme u različitim dijelovima vašeg tijela. To je uobičajeni problem kod žena koje imaju preko 60 godina. Može se pojaviti kod mlađih dobi, međutim, zbog izloženosti čimbenicima koji ometaju funkciju štitnjače.

U početnim fazama to se možda nećete primjetiti. Ali, kako napreduje, ovaj poremećaj uzrokuje brojna stanja koji utječu na vašu kvalitetu života.

Vrlo je važno znati ga identificirati. Na taj način možete pronaći tretman koji će smanjiti negativne učinke na vaše tijelo.

Iz tog razloga želimo pregledati neke od uzroka hipotireoze i podijeliti s vama 10 ključnih simptoma kako biste ih prepoznali ako se razvijaju.

Koji su uzroci hipotireoze?

Štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u donjem dijelu vašeg vrata, blizu prednje strane.

Njena glavna funkcija je izlučivanje hormona kao što su triiodothyronine (T3) i thyroxine (T4), koji su uključeni u mnoge tjelesne funkcije.

Uglavnom reguliraju vaše metaboličko zdravlje, održavajući ritam koji vašem tijelu omogućuje proces masti i ugljikohidrata. Oni također kontroliraju vašu tjelesnu temperaturu, broj otkucaja srca i proizvodnju proteina.

Hipotireoza se događa kada to štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, ili gubi sposobnost da ih uopće proizvodi. To može biti uzrokovano sljedećim:

  • Autoimune bolesti, poput Hashimotovog tiroiditisa
  • Operacija štitanje
  • Tretmani za hipertireozu
  • Kemoterapija
  • Korištenje određenih psihotičnih lijekova
  • Nedostatak joda
  • Poremećaj žlijezde hipofize
  • Trudnoća
  • Obiteljska povijest bolesti štitnjače

Simptomi hipotireoze

Za mnoge pacijente hipotireoza se teško prepoznaje jer se simptomi razvijaju polako u ranim fazama. Ipak, postoji nekoliko znakova i simptomi koji su korisni za otkrivanje hipotireoze na vrijeme, iako mogu ukazivati i na druga stanja.

Iznenadno debljanje i dobivanje na težini

Promjena vašeg metabolizma zbog niske proizvodnje hormona štitnjače može izazvati naglo povećanje vaše težine, čak i ako imate zdrave prehrambene navike.

Umor

Hipotireoza utječe na vašu cirkulaciju i smanjuje sposobnost vašeg tijela da isporučuje kisik u vaše stanice i tkiva.

Kao rezultat toga, često je u stanju umora.

Visoka razina kolesterola

Postoji mnogo čimbenika koji mogu utjecati na razinu kolesterola. Nemojte zanemariti činjenicu da bi ovaj problem mogao biti pokazatelj problema sa štitnjačom.

Razdražljivost ili loše raspoloženje

Hormonske promjene koje proizvode nepravilna štitnjača mogu uzrokovati iznenadne promjene raspoloženja koja dovode do stresa, depresije i razdražljivosti.

Nedostatka koncentracije

Hipotireoza utječe na vaš mozak i aktivnost živčanog sustava. Zato je zajedničko da bolesnici s ovim problemom imaju poteškoća s koncentracijom.

Suha koža, kosa i nokti

Ovaj poremećaj također utječe na vaš izgled. Promjene koje se javljaju u vašem tijelu odražavaju se u suhu kosu, kožu ali se održava i na vaše nokte.

Spora probava

Spora probava ili konstipacija može se pojaviti kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. To je zato što oni reguliraju aktivnost probavnog trakta.

Bol u mišićima

Može biti teško prepoznati mišićnu bol kao znak problema sa štitnjačom.

Unatoč tome, važno je zapamtiti da je ponekad rezultat slabih mišića uslijed niske proizvodnje hormona štitnjače.

Nepravilna razdoblja

Promjena produkcije hormona štitnjače može utjecati na vaše razdoblje. Možda imate jako dugo ili jako teška razdoblja.

Osjetljivost na hladnoću

Osobe s hipotireozom imaju probleme s cirkulacijom koji mogu povećati njihovu osjetljivost na hladnoću. Njihovi ekstremiteti mogu biti hladni uslije toga problema.

Prepoznajete li neku od navedenih simptoma? Ako smatrate da ste pate od ovog poremećaja, obratite se svom liječniku i zatražite odgovarajuće testove.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.