Hladne ruke – Mogući uzroci koje trebate znati

Autor Datum 11/07/2018

Većinu vremena ovo stanje povezano je s lošom cirkulacijom krvi. Ako želite sebi pomoći, možete promijeniti svoju prehranu ili napraviti određene vježbe za ruke. Tvoje ruke su hladne poput leda. Kad dodirnete nekoga, žale se kako su hladne. To je uobičajena pojava, a mnogi razlozi moraju biti uzeti u obzir. Želite li saznati više o hladnim rukama? Započnimo!

Hladne ruke: je li to uzrokovano nečim ozbiljnim?

Ponekad, bez ikakvog upozorenja, primijetite da su vaše ruke iznenada hladnije. Zimi morate nositi rukavice čak i unutar kuće, a ljeti, iako to nije tako ekstremno, ruke su hladnije od normalne temperatue tijela. Možda ste jedna od onih osoba koja kada svaki put dodirne nekoga, čujete istu rečenicu: ruke su toliko hladne!

Prije svega morate znati da hladne ruke obično nemaju previše važnosti. Svaka osoba drukčije odgovara na toplinu i hladnoću, a neki su ljudi osjetljiviji od drugih. Dakle, u pravilu je normalno, ali postoji nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti i biti svjesni – na primjer, ako često primijetite da su vam ruke hladne i osjećate se umorno . U tom slučaju, možda biste željeli vidjeti svog liječnika kako biste utvrdili koji je uzrok. Snižena tjelesna temperatura povezana s umorom može biti znak problema u krvotoku. Ali vidimo što bi drugo moglo biti.

Hladne ruke: hipotireoza?

Pisali smo o hipotireozu u drugim člancima. To je neravnoteža u štitnjači koja uzrokuje usporavanje metabolizma kada se određeni hormoni izlučuju na nižim razinama nego što je to normalno. To može uzrokovati debljanje, promjene u koži i kosi, te učiniti osobu osjetljivijom na hladnoću. Ruke i noge gotovo su uvijek hladne na dodir. Liječnik može napraviti pravilnu dijagnozu i propisati liječenje, a također može predložiti da izmijenite svoju prehranu kako bi malo povećali razinu i unos joda u organizam.

Hladne ruke: može li biti Raynaudov sindrom?

Ime bi vas moglo uplašiti, ali ne brinite. Nije ozbiljno stanje, iako je prilično čudno. To utječe na male krvne žile u prstima. Ono što se događa je da se te krvne žlite stisnu i smanje protok krvi, kada temperatura padne brzo ili kada se osjećate pod stresom i tjeskobom. To je prilično vidljivo, uzrokujući da prst postanu plavkasti, zajedno s nelagodom i trncima. Kada se vrati krv, ta područja postaju crvene, a trnci su izraženiji, gotovo izazivajući osjećaj topline. Postoje različiti stupnjevi Reynaudovog sindorma, neki su vrlo mali i drugi su akuti. No, to nije strašno uobičajeno, pa ako imate hladne prste i ruke stalno, najbolje je provjeriti sa svojim liječnikom.

Hladne ruke: moguća anemija?

To je vjerojatno najčešći razlog zbog kojeg možete imati hladne ruke s vremena na vrijeme, a to je zbog smanjene razine željeza u tijelu. Osjećaj umora, ubrzanog gubitka kose i krhki nokti mogu biti znakovi anemije. Samo jednostavni test krvi će vam reći ako imate ovo stanje, a vaš liječnik će propisati najbolji tretman u skladu s tim. Ne brinite!

Hladne ruke: problemi s cirkulacijom ili problem s vašom težinom?

Možda samo budete vrlo vitki. Zbog niske tijelesne mase i malo masti, vaše unutarnje tjelesne temperature pada, zbog čega se osjećate hladnije nego inače. To je svakako mogućnost. Druga stvar koju treba uzeti u obzir je problem s cirkulacijom – pogotovo ako osjećate osjećaj trnjenja koji vas tjera da želite trljati ruke ili masirati prste kako biste poboljšali cirkulaciju. Uobičajeno, osim hladnih ruku, također ćete primijetiti hladne noge.

Čvrsto preporučujemo da, osim što ste doživljavali hladne ruke, također primijetite da ste umorniiji od normalne, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Vjerojatno nije ozbiljno, ali da biste isključili bilo što drugo, najbolje je da slijedite liječničke upute i dijagnoze. Nikad ne pokušavajte dijagnosticirati ili liječiti sebe – to je rizik koji ne vrijedi uzeti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.