Hrana koja gradi mišiće i topi masne naslage

Za optimalno zdravlje i dobru liniju je vrlo značajna adekvatna prehrana koja podrazumijeva balansiran unos voća, povrća, ugljikohidrata, proteina ali i masnoće.

Prehrana koja se satoji od proteina igra ključnu ulogu u mršavljenju, jer se tijekom razgradnje proteina u organizmu troši više energije. I masnoće su važne za pravilnu prehranu – ukoliko ih ne unosimo često, organizam će čuvati zalihe masti i neće ih trošiti.

Zato uvrstite ove namirnice u prehranu, jer su idealne za brzu izgradnju mišića i sagorijevanje masnih

naslaga!

Jaja

Ovo je klasičan izvor proetina, veoma hranljiv i nije preveliko opterećenje za kućni budžet.

Losos

Odličan je izvor omega-3 masnh kiselina, ali sadrži i oko 20 grama proteina na svakih 100 grama.

Bobičasto voće

Odaberite omiljene bobice i pružit ćete organizmu zavidnu dozu antioksidansa koji štite od raka i drugih oboljenja.

Orašasti plodovi

Prehrana bogata orašastim plodovima pruiža tijelu mono i polinezasićene masnoće. Imate širok izbor – lješnjake, orahe, bademe …

Crveno meso

Odličan izvor proteina i dokazano pozitivno utječe na izgradnju mišića. Crveno meso sadrži vitamin B12, cink, kreatin i omega 3 masne kiseline.

Brokula

Ovo zeleno povrće pomaže kod gubitka kilograma, bogato je topiv vlaknima, a ne sadrži mnogo kalorija. U brokuli se nalazi i fitokemikalije koje djeluju preventivno na pojavu brojnih oboljenja.

Zobene pahuljice

Ako imate problema s povišenim kolesterolom, uvrstite zobene pahulje u svoju prehranu. Ova hrana vam pruža mnogo korisnih tvari, ali i dulji osjećaj sitosti pa je odlična za mršavljenje.

Puretina

U 100 grama ovog mesa nalazi se samo 4,5 grama zasićenih masti.

Špinat

Vrlo alkalna namirnica koja sprečava gubitak mišićne mase, a pored toga štiti od nekih vrsta raka i srčanih oboljenja.

Voda

Bez dovoljnog unošnje vode u organizam teško se izgrađuje mišićna masa. Pored toga, voda pomaže iu oporavku mišića nakon treninga.
Izvor:still