Hranu koju netrebamo čuvati u frižideru

Autor Datum 06/09/2018

Držanje određenih namirnica u hladnjaku neće škoditi našem zdravlju, ali im niska temperatura može promijeniti teksturu i pokvariti okus.

Banane

Banane

Kako biste dulje uživali u njihovom pravom ukusu, sljedeće namirnice ne treba držati u hladnjaku.

Ulja

Kada se čuvaju na niskoj temperaturi, ulja postanu vrlo gusta. To se naročito odnosi na maslinovo i ulje kokosa, kojima kasnije treba dosta vremena da dobiju prvobitnu strukturu.

Kafa

Bilo da je samljevena ili u zrnu, kavu nikako ne treba čuvati u hladnjaku. Ova namirnica brzo pokupi ostale mirise iz hladnjaka, a samim tim izgubi svoju aromu. S druge strane, promjenom temperature kava izgubi i vlažnost i promijeni se njezin izvorni okus.

Paradajz

Najveći problem prilikom držanja paradajza u frižideru nastaje zbog toga što niska temperatura utječe loše na teksturu i učini rajčica znatno mekšim.

Crni luk

Kao i paradajz, i luk može omekšati u hladnjaku, a ako duže ostane na niskoj temperaturi može i da se ubuđa. Ovaj proces je još brži ako u hladnjak stavite isječen luk.

Krompir

Niska temperatura razara škrob u krumpiru, pa tako ohlađeni krumpir mijenja svoj karakterističan okus, bez obzira na koji način ga kasnije pripremite.

Banane

Niska temperatura usporava sazrijevanje banana, pa izbor skladištenja ovisi od toga da li volite zrelije ili zelenije banane. S druge strane, ako već zrele banane stavite u hladnjak, kora će im postati smeđe ili crna, ali će plod ostati savršen.

Med

Pronađite teglu meda staru 1000 godina i dalje će biti upotrebljiva – med ima prirodni način konzervacije. Ako ga držite u frižideru, ubrzat će se kristalizacija šećera, čime će med postati vrlo gust i biće vrlo teško vaditi ga žličicom.

Češnjak

Niska temperatura ne pogoduje češnjaku. Vjerojatno će izvana izgledati nepromijenjeno i ispravno, unutrašnjost se brzo kvari i buđa.

Kruh

Jedina situacija kada je se kruh može držati u hladnjaku je kada od njega napraviti sendvič, s obzirom da u originalnom obliku može postati žilav i tvrd.

Svježe bilje

Ukoliko ih ne uvijete ili ne stavite u zatvorenu posudu, biljke ne treba čuvati u hladnjaku. Svježe biljke su kao kava, upijaju mirise, pa je kasnije teško povratiti njihov izvorni okus. Biljke se na niskoj temperaturi i brže osuše i izgube svježinu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.