Hren protiv prehlade i gripe

Korijen hrena je mnogima omiljeni dodatak zimskim jelima, a prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i okusu, kada se izrenda. Može se koristiti tijekom cijele godine kao hrana, za kuhanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.

Svjež korijen hrena je bogat vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcij, kalij, magnezij i eterična ulja koja mu i daju ljutinu. Posebno dobrim se smatra ga dodati masnim jelima jer potiče probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova.

Hren se preporuča u hladnim razdobljima jer je dokazano da njegove arome pomažu u sprečavanju i liječenju prehlada.

Konzumacija hrena potiče otpuštanje sluzi pa tako umiruje kašalj, a olakšava i simptome upale sinusa. Kod prehlade može koristiti narendan, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.

Kako čuvati i koristiti namirnicu?

Čuvajte svjež korijen hrena u papirnatoj vrećici i to do sedam dana, ili ga narežite na sitne komade i zamrznite do upotrebe. Ako želite narendate ren, učinite to samo s onom količinom koja vam je potrebna za obrok jer će vrlo brzo izgubiti svježinu. Hren se tradicionalno koristi kao prilog jelima ili umak. Jedite ga sirovog jer kuhanje uništava njegovu specifičnu aromu.
Svakako trebate koristiti hren u zimskim jelima.
Izvor:oridnacija.hr