Implanti za zube: najsavremenija metoda zamene nedostajućih zuba

Autor Datum 15/08/2017

Kada je reč o najsavremenijim stomatološkim dostignućima, trebalo bi da posebno budu izdvojeni zubni implanti kao najbezbolnija i najsigurnija metoda rešavanja problema sa nedostajućim zubima. Zubni implanti visoko se kotiraju od strane svih savremenih stomatologa, a zbog svojih i mnogobrojnih prednosti same intervencije.

Kome su sve namenjeni implanti za zube?

Treba pre svega istaći da su implanti za zube namenjeni svima onima kojima nedostaje jedan ili više trajnih zuba, bez obzira na uzrast.

Kako nedostatak zuba izaziva brojne komplikacije, to implanti za zube u potpunosti rešavaju i predupređuju ovu vrstu problema. Pre svih, među njima se izdvaja opterećenje vilice, bez obzira da li se žvakanje vrši na jednoj ili obe strane. Zatim, koža lica se u tom slučaju spušta i bora, te osoba koja ima problem deluje mnogo starije.

Ne treba zanemariti ni negativan uticaj na digestivni ili sistem za varenje koji zubni implanti predupređuju. Kada nedostaje zub, organi koji pripadaju ovom sistemu dodatno su opterećeni nesažvakanom hranom, čiji se vitamini, minerali i ostale hranljive materije onda ne mogu u potpunosti ni apsorbovati.

Na samom kraju, implanti za zube rešavaju i estetski problem, koji je posebno uočljiv ako se radi o nedostatku nekog od prednjih zuba, koji umnogome narušava izgled pacijenta.

Materijal od kog se izrađuju implanti

Potrebno je posebno istaći i to da se zubni implanti izrađuju od titanijuma, koji se koristi u svemirskoj industriji. Ovaj metal je najkompatiblniji sa ljudskim organizmom i inače se koristi u medicini, a odnedavno je i broj jedan kada je stomatologija u pitanju, odnosno kada su po sredi zubni implanti.

Kako je ovaj metal pogodan za ljudsko telo, to su mogućnosti alergijske i drugih reakcija svedene na minimumo, što je upravo jedan od razloga zbog kojih se zubni implanti smatraja najbezbednijim mogućim rešenjem za organizam u celini, ali i navedenu vrstu problema sa zubima.

Kako izgleda intervencija?

Konkretna intervencija u toku koje se zubni implanti ugrađuju u vilicu poput šrafa, sa glavnim rezultatom i ciljem da u potpunosti zamene koren zuba, traje u proseku 10 do 15 minuta. Sam proces privikavanja je, ipak, nešto duži, i procenjuje se na u proseku tri meseca, koliko je potrebno da se može sa sigurnošću tvrditi da su implanti u potpunosti prihvaćeni u vilici.

Nakon navedenog roka, implanti se nadgrađuju bezmetalnim ili metalnokeramičkim krunicama za zube, i osmeh ponovo može zablistati bez bojazni.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.