Ishrana kod povećanog holesterola u organizmu

Autor Datum 20/06/2018

Jedan od najvažnijih faktora u borbi sa povišenim nivoom lošeg holesterola jeste ishrana, te unošenje namirnica koje su bogate materijama koje smanjuju njegov nivo. Naravno, uz ishranu, jako je važno kretanje, fizička aktivnost, koja uopšte poboljšava sveukupno zdravstveno stanje organizma.

Važnost kretanja i fizičke aktivnosti

Kada je reč o fizičkoj aktivnosti, to ne znači da je potrebno da svakodnevno radite naporne treninge, često posećujete teretane, jer i to u velikoj meri može loše nekad da utiče na srce i ostale organe, već je bitno da budete svakodnevno u pokretu. Samo 30 minuta šetnje u toku jednog dana potrebno je da vaše srce i krvni sudovi budu zdravi i da imaju normalne funkcije.

Kada nema aktivnosti, kada se vaša ishrana bazira na nezdravim namirnicama, onda se povećava nivo lošeg holesterola koji se skuplja na zidovima krvnih sudova, kapilara, arterija, vremenom stvara zadebljanje koje ometa normalan protok krvi, a uz to i slabi kvalitet krvnih sudova, te uništava njihovu elastičnost. Sve to dalje dovodi do zdravstvenih stanja koja uzrokuju nastanak srčanih i moždanih udara, a onda dolazi u većem broju slučajeva i do smrtnih ishoda. Zato je veoma važno da na samom početku povedete računa o tome šta i kada jedete, pa evo šta je ono što je najbitnije kada je ishrana u pitanju.

Snižavanje holesterola u krvi: Materije kojima treba obogatiti ishranu

Kako hrana i namirnice koje su bogate lošim holesterolom utiču na njegovo gomilanje u krvnim sudovima, tako i određene namirnice poseduju materije koje taj loš holesterol izbacuju iz organizma. Povremeno bi trebalo i da se držite režima ishrane koji za cilj ima detoksikaciju organizma.

Na prvom mestu, hrana bogata vlaknima čini da se loš holesterol izbacuje organizma. Vlaknaste materije koje se nalaze u pasulju, varivu uopšte, duže se zadržavaju u organizmu, jer se sporije vare, što dozvoljava vlaknima da se vežu za loš holesterol, te da se zajedno sa njim izbaci kroz otpadne materije. Vlaknaste materije sa takođe nalaze i u tost hlebu od celih žitarica, te bi on trebalo da preovlada u odnosu na druge vrste hleba i brašna.

Uz vlakna, orašasti plodovi su i te kako poželjni u svakodnevnoj ishrani. Tu su orah, bademi, kikiriki, te drugi orašasti plodovi koji zahvaljujući monozasićenim mastima utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola. Uz to, orašasti plodovi su bogati i vitaminom E, kao i vlaknima. Bitno je samo da izbegavate presoljene, ali i uopšte soljene varijante orašastih plodova, posebno ukoliko imate problem sa povišenim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom. Konzumiranje namirnice kao što je beli luk od velike je važnosti. Beli luk, na prvom mestu, snižava povišen krvni pritisak, čime se i krvni sudovi oslobađaju lošeg pritiska koji ih slabi u velikoj meri, a uz to, često konzumiranje belog luka čini da vaše srce bude zdravije i otpornije.

Veoma je važno i koja se ulja upotrebljavaju. Maslinovo ulje, ulje uljane repice, kao i orašasti plodovi, bogati su monozasićenim mastima koje izbacuju višak lošeg holesterola iz organizma, pa bi ovakva ulja trebalo da budu bar u većoj meri korišćena u vašoj svakodnevnoj ishrani.

Ishrana je potrebno da bude upotpunjena i voćem i povrćem, te treba voditi računa da hrana bude što više organska, te da se manje termički obrađuje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.