Izaberite način depilacije koji odgovara vašoj koži

Autor Datum 25/04/2018

Vosak, krema, žilet. Šta i kada odabrati? Kozmetički saloni nude razne metode za uklanjanje dlačica i svaka žena može odabrati onu koja najviše odgovara njenim potrebama. Mi vam u nastavku donosimo prednosti i mane svake metode a na vama je da se odlučite ukoliko još niste odabrali pravi način za uklanjanje dlačica.

Žilet

Najpopularnija metoda depilacije je brza i jeftina, ali ne i djelotvorna, jer već poslije 2-3 dana dlake ponovo izrastu. Idealno mjesto za depilaciju žiletom jete pazuh, jer rijetko koja žena ima dovoljno visok prag boli da trpi epilator ili vosak koži ispod ruke. Uvijek imajte oštar žilet za žene i pjenu za brijanje. Ako vam ponestane pjene, poslužit će i malo regeneratora za kosu. Ako brijete i noge ili bikini zonu, posebnu pažnju posvetite listovima, koljenima i preponama, jer su tamo posjekotine najčešće.

Pjene i kreme

One uništavaju samo dlačice sa površine koje pucaju i otpadaju, ali korijen ostaje neoštećen. Prije nego što počnete s depilacijom, provjerite da li je koža dijela koji želite depilirati zdrava i neoštećena. Ako primijetite ranice ili nadraženost, odgodite depilaciju jer se u suprotnom koža može upaliti. Kod ove metode dlačice rastu sporije nego nakon brijanja žiletom, jer ih kreme oslabljuju. Nakon otprilike sedmicu dana, postupak morate ponoviti.
Kod ove metode boli nema, ali imajte na umu da ova sredstva isušuju kožu, te da je nakon njihove upotrebe potrebno nanijeti deblji sloj hidrantne kreme.

Depilacija voskom

Depilacija voskom je djelotvornija od uklanjanja dlačica brijanjem jer, osim uklanjanja vidljivih dijelova dlaka, voskom uklanjamo i dijelove dlaka koji se nalaze dublje pod kožom, pa dlačicama treba više vremena da ponovo izrastu. Osim toga, gustoća novonaraslih dlaka je manja, a one su tanje. Kod depilacije voskom možete biti mirni 3 do 5 sedmica, naravno ako to pravilno radite. Depilaciju voskom najbolje je raditi u salonu, jer će biti brže i manje bolno kada to rade stručne osobe. Ukoliko se odlučite depilirati sami, vosak nanesite u smjeru rasta dlačica, a trakice povlačite brzo i to obrnuto od smjera rasta. Nakon depiliranja OBAVEZNO nanesite puder ili neko ulje za smirivanje kože. Ukoliko ostane par dlačica, ne ponavljajte voskom, već ih uklonite pincetom.
Izvor:ljepota.ba

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.