Kako izabrati idealne naočale za sunce?

Autor Datum 26/01/2017

Da li ste znali da su prve naočare za sunce izmišljene u Kini? I da je Marko Polo bio prva osoba koja ih je donela na evropsko tlo? Njihova prvobitna uloga bila je da sakrije pogled, da bi se već u 18. veku koristila kao zaštitno sredstvo. Dvadeseti vek je period kada dobijaju status nezaobilaznog modnog detalja, pa postaju sve traženije i popularnije.

Danas se naočare mogu naći u različitim veličinama, bojama i oblicima. Upravo iz tog razloga, izbor naočara za sunce može predstavljati problem i izazvati nepotrebne glavobolje. Kako biste izabrali pravi oblik, trebalo bi voditi računa o nekim detaljima.

Uklopite ram naočara za sunce sa oblikom licom

Prva i osnovna stvar jeste da oblik birate prema obliku lica. Jedan oblik i veličina naočara odgovara srcastom obliku lica, a potpuno drugi ide uz ovalno lice. Uvek birajte oblik rama koji je u kontrastu sa oblikom vašeg lica. Veličina lica i veličina rama treba da budu proporcionalne. Jedna od uloga naočara za sunce je estetska kojom treba da istaknete najlepšu karakteristiku vašeg lica.

Srcast oblik lica i mačkasti ram

Osobe sa srcastim oblikom lica gde je brada uska i šicasta, a čelo široko, trebalo bi da biraju oblik naočara koji će akcenat baciti na donji deo lica. Preporučju se naočare mačkastog oblika ili one koje imaju oblik leptira. Neće pogrešiti i ako se odluče za avijatičarske koje postaju sve popularnije.

Okrugle naočare za četvrtast oblik

Ako osoba ima četvrtast oblik lica gde je vilica četvrtastog oblika sa širokim licem, idelane naočare bi bile okrugle ili sa zaobljenim ramom. Naočare treba da učine vaše lice manje grubim i da mu pruže mekšu notu. Preporučuju se i mačkasti ramovi.

Četvrtasti ram za okruglo lice

Idealne naočare za okruglo lice su one koje će to lice izdužiti. Dakle, naočare koje imaju pravougaoni ili kvadratni ram. Dobro će stajati i retro sportske naočare koje su bile popularne u periodu osamdesetih. Naočare sa naglašenom gornjom ivicom rama mogu biti još jedan potencijalni izbor. Treba izbegavat okrugle ramove i naočare sa staklima ubadljivih boja.

Iz ovalno lice ide skoro svaki oblik naočare

Osobe sa ovalnim oblikom lica nemaju problema prilikom kupovine naočara za sunce. Poznato je da to je idealan oblik lica, gde je odnos širine i dužine čela i vilice proporcionalan i skladan. Odgovara im skoro svaki oblik naočara. Bilo da se odluče za klasične avijatičarske ili okrugli ramovi gde su vrhovi iskošeni.

Velika stakla za izduženo lice

Naočare za sunce koje će najbolje ići uz izduženo lice su svakako one koje imaju ispupčenije ramove i velika stakla. Biraju se one naočare koje bi prekrile gornji deo obraza i slepoočnice.

Naočare treba da štite od sunca

Naočare treba da štite oči od jakog sunca. Preterana izloženost UV zračenju može stvoriti čitav niz problema, pa prilikom kupovine naočara za sunce birajte one koje blokiraju 99% UVB zračenja i 95% UVA zračenja. Postoje i neke naočare koje blokiraju 100% oba zračenja. Pre kupovine, uvek proverite da li postoji etiketa sa informacijom o UV zaštiti.

Još jedna od stvari o kojoj treba voditi računa jeste i materijal od koga su napravljena stakla. Najčešće se koristi plastika CR – 39 zato što je najpristupačniji, ali je i najlošijeg kvaliteta. Sa druge strane materijal koji ima najbolju optičku jasnoću i poseduje veliku otpornost na udarce jeste PNX/Trivex, ali je on ujedno i najskuplji. Najbolje bi bilo naći neku sredinu.

Naočare za sunce su danas važan modni aksesoar, ali i ne treba zaboraviti i na njihovu zaštitnu stranu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.