Izbeljivanje zuba – na šta treba obratiti pažnju

Autor Datum 16/06/2016

Izbeljivanje zuba ušlo je u modu onda kada je osmeh poput niske bisera ušao u modu i postao jedna od najtraženijih stomatoloških intervencija. Ako se promenila boja vaših zuba ili imate fleke na zubima, sigurno ste razmišljali kako i kada da sprovedete izbeljivanje zuba. Međutim, i ovde, kao i kada je reč o nezi kose, kože i čitavog tela, treba striktno voditi računa, jer i mala nepažnja može prouzrokovati vleike posledice.
izbjeljivanje zuba

Birajte gde i kada radite izbeljivanje zuba

Za početak, birajte gde radite izbeljivanje zuba. Mnogi kozmetički saloni, najčešće po sniženim cenama, imaju ponudu ovakvog tretmana u svom asortimanu. Ne nasedajte na ove marketinške trikove, i izbeljivanje zuba prepustite isključivo stomatologu, najbolje onom kod kog redovno idete na preglede. Samo mala nepažnja ili nestručno lice koje bi vam radilo izbeljivanje zuba može dovesti do velikih bolesti, da ne pominjemo što se može desiti da nestručna lica rukuju i materijalom koji može biti nedezinfikovan ili uopšte štetan.

Zatim, morate birate i kada ćete izbeljivanje zuba sprovesti. Pošto se izbeljivanje zuba nikako ne preporučuje trudnicama i dojiljama, ako ste u ovom periodu života odložite izbeljivanje zuba. Takođe, u usnoj duplji ne sme postojati ni najmanja ranica, te ne sme biti oštećenja desni, jer će izbeljivanje zuba biti veoma štetno po celokupan organizam.
Zato je najbolje obratiti se zubaru koji će izabrati najbolji tretman za izbeljivanje zuba za vas, i to najbolje onom stomatologu koji redovno popravlja i uopšte prati stanje vaših zuba.

Prirodni preparati za izbeljivanje zuba samo donekle pomažu

Ako ste rešili da se okrenete prirodnim preparatima, odnosno smesama koje se prave kod kuće, imajte na umu da one samo donekle pomažu izbeljivanje zuba. Primera radi, mešavina limuna, soli i sode bikarbone koja se najčešće preporučuje za izbeljivanje zuba može pokazati trenutan efekat u vidu sjaja zuba, ali je ne treba koristiti više od jednom nedeljno jer oštećuje zubnu gleđ.
Slično važi i za sve voće koje se preporučuje za izbeljivanje zuba, odnosno za rasečenu jagodu ili unutrašnjost kore od banane. I ovde morate biti veoma oprezni, odnosno prati zube posle tretmana, dok će izbeljivanje zuba biti zaista minimalno i nevidljivo.
Ono što, međutim, možete uraditi i kod kuće jeste da perete zube posle svakog obroka, po mogućstvu pastom za izbeljivanje zuba, i koristite konac za zube nekoliko puta dnevno, kako biste očistili teško dostupna mesta. Savet je da birate i onaj konac namenjen za izbeljivanje zuba, kako biste postigli što bolji efekat.

Kako da beo osmeh traje što duže

Nakon što kod zubara završite tretman za izbeljivanje zuba i postignete željene rezultate, savet je da nadalje izbegavate sva gazirana pića i slatkiše, kao i tamne čajeve i crnu kafu. Ovakav način ishrane znatno šteti boji zuba, a za izbeljivanje zuba može biti koban, u smislu što će ponovo farbati zube i na njima stvarati vidljive mrlje, te ćete ponovo upasti u začaran krug. Umesto toga, trudite se da svoju ishranu obogatite voćem i povrćem, najbolje presnim, kako bi efekat za izbeljivanje zuba što duže trajao i kako bi vaš osmeh ostao beo.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.