Izbeljivanje zuba u trudnoći

Autor Datum 05/09/2018

Trudnoća se ne naziva bez razloga “blagosloveno stanje”, jer se za svaku trudnicu slobodno može reći da sija i izgleda lepo. Ipak, čuveno „drugo stanje“ ne treba da Vas spreči da i dalje vodite računa o svom izgledu i (malo više nego inače) svom zdravlju, a samim tim i o zdravlju Vaših zuba. Ukoliko ste navikle da se podvrgavate tretmanima za izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji, sada ćete ovakav estetski zahvat morati da odložite i počnete da upražnjavate nove metode koje doprinose brizi o zdravlju celokupne usne duplje.

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba u ordinaciji nije preporučljivo

Stomatolozi su jednoglasni u stavu da izbeljivanje zuba u trudnoći nikako nije preporučljivo, jer se tom prilikom koriste različiti rastvori hemijskih jedinjenja čiji uticaj na trudnicu i fetus još uvek nije ispitan u svim segmentima. Takođe, sve komplikovanije stomatološke intervencije bi trebalo odložiti, ukoliko nisu u pitanju problemi koji zahtevaju hitno reagovanje, u dogovoru sa Vašim zubarom. Važno je da svog stomatologa konsultujete oko svih pitanja i nedoumica i poklonite mu puno poverenje, jer je zdravlje Vaše usne duplje u ovom periodu najbitnije. Umesto tretmana za izbeljivanje zuba, Vaš zubar bi trebalo da ukloni sve naslage i kamenac sa Vaših zuba, te popravi karijes ukoliko ga imate, jer on može biti inicijalni okidač infekcija koje mogu dovesti do upale desni ili se, u ekstremnim slučajevima, mogu proširiti na ceo organizam.

Redovna oralna higijena

Sigurni smo da ste celog detinjstva slušali o tome koliko je važno prati zube, te da o ovom segmentu vodite računa i u trudnoći, ali kada se misli na oralnu higijenu trudnica misli se pre svega na veću brigu o zubima nego inače. Kako su zbog hormonskih oscilacija desni podložnije oticanju, a česte mučnine i povraćanje izazivaju povišenu kiselost u ustima koja može ozbiljno oštetiti zubnu gleđ, to bi pranje zuba u ovom periodu trebalo izvršavati nekoliko puta dnevno. Nakon povraćanja, trebalo bi da usta prvo isperete mlakom vodom, a pastu za izbeljivanje zuba zamenite onom koja pozitivno deluje na desni, kako biste u potpunosti brinuli o svojim zubima.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana važna je za stanje celokupnog Vašeg organizma, pa tako i za zdravlje Vaših zuba. Trebalo bi da konzumirate što više svežeg voća i povrća, a najbolje jagode – ukoliko ste u mogućnosti – jer su one prirodan saveznik za izbeljivanje zuba, kao i jabuke i citrusno voće. Slatkiše bi bilo dobro u potpunosti izbaciti, jer se lepe za zube i puni su štetnih šećera koji izazivaju povišenu kiselost u ustima i stvaraju bakterije koje izazivaju karijes i mrlje na zubima. Umesto njih, konzumirajte presnu šargarepu, jer ona čisti usnu duplju i dobra je za izbeljivanje zuba. Kalcijum iz mlečnih proizvoda takođe je važan jer igra veliku ulogu u stvaranju tkiva bebinih kostiju i prvih zubića. Ovaj mineral uvek je bolje konzumirati iz namirnica nego u dodacima ishrani, što će imati i pozitivnog uticaja na plod. Žvakanje tvrdog, nemasnog sira i nemasni jogurti dobro će doći budućim mamama i kada je izbeljivanje zuba i čišćenje usne duplje u pitanju, jer dobre bakterije iz ovih mlečnih proizvoda eliminišu one štetne.
Izvor: Stomatološka ordinacija Barjaktarević

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.