Izbjegnite praznično gomilanje kilograma – Korisni savjeti

Novogodišnji praznici se bliže, pa je pravo vrijeme da povedete računa o prehrani kako ne biste i ove sezone nagomilali kilograme.
izbjegnite-praznicno-gomilanje-kilograma

Ruska salata, krem juhe i razni umaci

Majoneza je definitivno jedan od najkaloričnijih i najnezdravijih sastojaka ruske salate, brojni umaci koji se služe uz povrće i meso krcati su mliječnim mastima, a isto vrijedi i za krem juhe koje zbog dodatka vrhnja sadrže veliku količinu kalorija.

Zamijenite polovicu majoneza kiselim vrhnjem, opredijelite se za bistru juhu ili potaž od povrća s dodatkom griza kako biste dobili željenu gustoću (ili jednostavno ispasirajte kuhano povrće), i smanjiti količinu maslaca i vrhnja u umacima – okus ćete najbolje pojačati različitih začinima.

Meso

Malo je osoba koje mogu odoljeti pečenju ili prženom mesu, što ne bi bilo problem kada bi se ljudi držali optimalne količini.

Izbjegavajte masnije komade, a naročito kožicu – ona je prava kalorijska bomba, a kolesterol da ne spominjemo. Grilovano meso biće mnogo bolji izbor. Ako želite puniji okus, i ovdje vrijedi isto pravilo – koristite začine.

Slatki napici

Kako su temperature sve niže, sve češće pravimo tople napitke ili ih ispijamo u kafićima. Ovo ne čudi, s obzirom na to da će brzo ugrijati promrzli organizam, ai pravo su uživanje za naša nepca. Ali zbog šećera, šlaga i slatkog vrhnja, napitci sadrže pozamašan broj kalorija koje negativno utječu na naše zdravlje.

Najbolji savjet bio bi da ih izbjegavate u potpunosti, ili se opredijelite za niskokalorične napitke poput crne kave, kave s dodatkom male količine mlijeka ili ruma, čajeva, kakaa i limunade bez šećera.

Deserti

Deserti su mnogima omiljeni dio božićne trpeze, ali u većini slučajeva sadrže velike količine maslaca i šećera.

Opredijelite se za voćne varijante, izbjegavajte one s kremama, i ograničiti se na jedno parče. Ukoliko vi radite tortu ili kolač, smanjite količinu šećera i maslaca, a jedan dio bijelog brašna zamijenite integralnim.
Izvor:super zena

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.