Izbjeljivanje zuba sodom bikarbonom

Soba bikarbona se može koristiti za uklanjanje mrlja s površine zuba, odnosno cakline. Zubi tada postaju bjelji i svjetliji. Pranjem zuba sodom bikarbonom ćete ukloniti mrlje uzrokovane ispijanjem kave, čajeva, sokova, žvakanjem duhana i pušenjem. Kada se soda bikarbona pomiješa s vodom, dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Oni tada razgrađuju molekule koje uzrokuju mrlje na zubima.

Što je soda bikarbona?

Soda bikarbona je naziv koji se često upotrebljava za natrij bikarbonat.

Zašto je soda bikarbona dobra za pranje zuba?

Postoje brojni razlozi zbog kojih je soda bikarbona dobar izbor za pranje zubi. Prije svega, soda bikarbona će polira zube i dati im bjelinu. U isto vrijeme će ukloniti loš zadah. Pristupačna je i može se koristiti u različite svrhe. U usporedbi s drugim izbjeljivaća zubi, soda bikarbona je najjeftinija i jedna kutijica se može koristiti za više od 100 pranja.

Koje su prednosti pranja zubi sodom bikarbonom?

Najveća prednost pranja zubi sodom bikarbonom je uklanjanje mrlja i plaka sa zuba. Soda bikarbona će ukloniti naslage plaka koji pridonosi propadanju zubi. Povremeno korištenje sode bikarbone se preporučuje za cjelokupno zdravlje usne šupljine.

Kako prati zube sodom bikarbonom?

Važno je da zube sodom bikarbonom ne perete više od 2 puta tjedno kako ne biste oštetili caklinu.

Namočite četkicu vodom i umočite ju u sodu bikarbonu. Tako ćete biti sigurni da se soda bikarbona prilijepi za četkicu. Četkajte zube oko 2 minute i dobro isperite.

Pranje zuba sodom bikarbonom će možda izazvati osjećaj žarenja. Ako taj osjećaj postane nepodnošljiv, treba odmah prestati i dobro isprati usnu šupljinu vodom.

Sodu bikarbonu možete pomiješati i sa pastom za zube. Postupak četkanja i ispiranja je isti. Znači, četkajte 2 minute i dobro isperite.

Koji su nedostaci pranja zubi sodom bikarbonom?

Iako je soda bikarbona prirodno sredstvo za izbjeljivanje zubi, postoje neke negativne strane redovitog pranja zubi sodom bikarbonom.

Najveći nedostatak je taj što je soda bikarbona jako abrazivno sredstvo pa prekomjernim korištenjem možete oštetiti caklinu. Oštećenje cakline vaše zube može učiniti osjetljivijima i povećati rizik od nastanka karijesa. Šteta je nepovratna i može se s vremenom dodatno pogoršati.

Drugi nedostatak je taj što soda bikarbona ne ubija sve bakterije, a za prevenciju karijesa je potrebno uništiti bakterije u ustima, zbog čega ćete i dalje trebati zube prati pastom za zube.

Ako imate trajne navlake, ne bi trebalo koristiti sodu bikarbonu jer ona može uzrokovati ispadanje navlaka i nastanak još tamnijih mrlja.
Izvor:centarzdravlja

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.