Jabuka – kako čuva vaše zdravlje?

Čak mogu spriječiti određene vrste karcinoma. Svakako konzumirajte kožu jabuka kako biste dobili što više vitamina C.

Znanstvenici smatraju da su dvije jabuke tjedno dovoljne da bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, i to za čak 23 posto! Rezultati su istraživanja koje je obuhvatilo 187.382 ispitanika, objavljeno je u Britanskom medicinskom časopisu.

Što to skriva jabuka?

U ovom sočnom voću se kriju antioksidanti pod nazivom polifenoli, a znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja. Oni su posebno snažni u borbi protiv štetnih tvari poznatih kao slobodni radikali koji su povezani s mnogim ozbiljnim bolestima, kao i procesom starenja.

Jabuka čuva mozak

Dobrobiti jabuka za zdravlje sežu i do našeg mozga: laboratorijskim miševima s Alzheimerovom bolešću, ali i zdravim miševima, poboljšalo se pamćenje nakon što su znanstvenici dodavali sok od jabuke njihovoj vodi za piće. Dvije ili tri čaše soka od jabuke dnevno trebale bi biti dovoljne za umanjivanje rizika razvijanja senilnosti pod starije dane, tvrde stručnjaci.

Antikancerogeno djelovanje

Istraživanja provedena u laboratorijskim uvjetima pokazala su da nekoliko sastojaka jabuke sprečava rast stanica raka, a najbolji učinak javlja se kada se jabuka jede s korom. Osobe koje jedu više od jedne jabuke dnevno imaju manji rizik od obolijevanja od nekoliko vrsta raka – jajnika, dojke, prostate, debelog crijeva, jednjaka – i to za 9 do 42 posto, otkrili su talijanski stručnjaci.

Bijeli i zdraviji zubi

Jabuka se čak smatra prirodnom četkicom za zube jer pomaže pri čiščenju naslaga i ostataka hrane među zubima. Jedna studija iz 2012. pokazala je da muškarci koji jedu voće bogato vlaknima (naročito jabuke i banane) imaju manji rizik od gubitka zuba i napredovanja bolesti desni. Studija je provedena nad 625 muškaraca tijekom 15 godina.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.