Jabukovo sirće kao lijek za mnoge bolesti

Ono što biste na početku morali da znate o jabukovom sirćetu je to da je najbolje ono koje je prirodno. Ukoliko nemate mogućnost da sami napravite jabukovo sirće, najbolje bi bilo da se raspitate kod vaših prijatelja i poznanika u slučaju da oni poznaju nekog ko pravi domaće jabukovo sirće. Ako ni na taj način ne uspete da pribavite prirodno, onda bi najbolje bilo da u marketima pronađete ono jabukovo sirće koje sadrži najmanji procenat sirćetne kiseline.

Zašto baš jabukovo sirće?

Jabuka, kao glavni sastojak ovog začina, sadrži vitamine, minerale i ima hranljivo dejstvo. Takođe, jabuka sadrži visok nivo celuloze (biljnih vlakana), a oni koji u svojoj ishrani imaju visok sadržaj ovakvih vlakana mogu biti otporni na mnoge bolesti. Samim tim jabukovo sirće je bogato i mineralima i vitaminima, kao i aminokiselinama, a takođe sadrži i kalijum, koji je jako bitan za mišiće, nerve, kao i srce.

Jabukovo sirće rešava kašalj i pomaže kod problema sa astmom

Kada imate problema sa učestalim i suvim kašaljem, koji dugo traje, možete pribeći jabukovom sirćetu kao prirodnom leku za rešavanje ovog problema. Ovo sirće vam može pomoći da intenzivan kašalj veoma brzo prođe. Kada je u pitanju astma, tu morate biti obazriviji. Pre svega trebalo bi da se pridržavate one terapije koju vam je lekar prepisao. Ukoliko pored vaše redovne terapije koristite i jabukovo sirće to može znatno olakšati vašu situaciju, odnosno vaše disanje.

Provereni lek za povišen holesterol

Već je prethodno spomenuto da jabuka sadrži mnogo biljnih vlakana, a ukoliko ih unosite u vaš organizam u dovoljnim količinama ona će uticati na to da se holesterol u vašoj krvi smanji. Čak je i više medicinskih istraživanja pokazlo povezanost celuloze (biljnih vlakana) i nivoa holesterola u krvi. Organizam se oslobađa viška holesterola izlučivanjem žučnih kiselina. Kada konzumirate jabukovo sirće vi time podstičete vaš organizam da se oslobađa jedne doze žučnih kiselina, na taj način oslobađa se i holesterol. Mnogi kombinuju jabukovo sirće sa medom, kao lek za mnoge bolesti, ali ukoliko imate problem sa povišenim holesterolom, onda izbegavajte med u kombinaciji sa jabukovim sirćetom. Pored toga što će smanjiti holesterol, jabukovo sirće vam može pomoći i ukoliko imate problem sa povišenim krvinim pritiskom.

Glavobolje, nesanice, migrene, isrpljenost, podmlađivanje

Kada se jave problemi sa glavoboljama, vrtoglavicom, nesanicom, migrenom jabukovo sirće i te kako može da pomogne. Ukoliko imate problem sa nesanicom, onda pred spavanje pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta sa vodom. Jabukovo sirće vam sigurno može pomoći i kada imate problema sa običnim glavoboljama, vrtoglavicom ili migrenama, upravo zbog toga što utiče i na krvni pritisak, kao i na nivo šećera u krvi. Takođe pomaže i kod opšte iscrpljenosti i može da obnovi vašu kožu. S tim što ćete ga za ovu priliku koristiti kao sredstvo za masažu. Trebalo bi da jabukovo sirće pomešate sa vrućom vodom i onda laganim pokretima izmasirajte ramena, ruke, kao i stomak, leđa i noge. Videćete kako ćete se osećati okrepljeno nakon ove masaže.

Jabukovo sirće vam može pomoći i ukoliko imate problema sa proširenim venama, bolovima u mišićima, natečenim stopalima, bubrezima, bešikom… Kao što vidite jabukovo sirće ima veoma široku upotrebu, ali morate biti veoma obazrivi kako i na koji način ćete ga koristiti. Ukoliko ste alergični na jabuke, trebalo bi da se klonite jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće možete koristiti i kao i dodatak vašim jelima, jer ćete se na taj način zdravije hraniti i preduprediti određene bolesti. Ukoliko jabukovo sirće koristite kao prirodni lek za dijabetes, povišeni holesterol ili slično, onda biste pre upotrebe ipak trebalo da se konsultujete sa vašim lekarom.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.