Jabukovo sirće kao lijek za mnoge bolesti

Ono što biste na početku morali da znate o jabukovom sirćetu je to da je najbolje ono koje je prirodno. Ukoliko nemate mogućnost da sami napravite jabukovo sirće, najbolje bi bilo da se raspitate kod vaših prijatelja i poznanika u slučaju da oni poznaju nekog ko pravi domaće jabukovo sirće. Ako ni na taj način ne uspete da pribavite prirodno, onda bi najbolje bilo da u marketima pronađete ono jabukovo sirće koje sadrži najmanji procenat sirćetne kiseline.

Zašto baš jabukovo sirće?

Jabuka, kao glavni sastojak ovog začina, sadrži vitamine, minerale i ima hranljivo dejstvo. Takođe, jabuka sadrži visok nivo celuloze (biljnih vlakana), a oni koji u svojoj ishrani imaju visok sadržaj ovakvih vlakana mogu biti otporni na mnoge bolesti. Samim tim jabukovo sirće je bogato i mineralima i vitaminima, kao i aminokiselinama, a takođe sadrži i kalijum, koji je jako bitan za mišiće, nerve, kao i srce.

Jabukovo sirće rešava kašalj i pomaže kod problema sa astmom

Kada imate problema sa učestalim i suvim kašaljem, koji dugo traje, možete pribeći jabukovom sirćetu kao prirodnom leku za rešavanje ovog problema. Ovo sirće vam može pomoći da intenzivan kašalj veoma brzo prođe. Kada je u pitanju astma, tu morate biti obazriviji. Pre svega trebalo bi da se pridržavate one terapije koju vam je lekar prepisao. Ukoliko pored vaše redovne terapije koristite i jabukovo sirće to može znatno olakšati vašu situaciju, odnosno vaše disanje.

Provereni lek za povišen holesterol

Već je prethodno spomenuto da jabuka sadrži mnogo biljnih vlakana, a ukoliko ih unosite u vaš organizam u dovoljnim količinama ona će uticati na to da se holesterol u vašoj krvi smanji. Čak je i više medicinskih istraživanja pokazlo povezanost celuloze (biljnih vlakana) i nivoa holesterola u krvi. Organizam se oslobađa viška holesterola izlučivanjem žučnih kiselina. Kada konzumirate jabukovo sirće vi time podstičete vaš organizam da se oslobađa jedne doze žučnih kiselina, na taj način oslobađa se i holesterol. Mnogi kombinuju jabukovo sirće sa medom, kao lek za mnoge bolesti, ali ukoliko imate problem sa povišenim holesterolom, onda izbegavajte med u kombinaciji sa jabukovim sirćetom. Pored toga što će smanjiti holesterol, jabukovo sirće vam može pomoći i ukoliko imate problem sa povišenim krvinim pritiskom.

Glavobolje, nesanice, migrene, isrpljenost, podmlađivanje

Kada se jave problemi sa glavoboljama, vrtoglavicom, nesanicom, migrenom jabukovo sirće i te kako može da pomogne. Ukoliko imate problem sa nesanicom, onda pred spavanje pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta sa vodom. Jabukovo sirće vam sigurno može pomoći i kada imate problema sa običnim glavoboljama, vrtoglavicom ili migrenama, upravo zbog toga što utiče i na krvni pritisak, kao i na nivo šećera u krvi. Takođe pomaže i kod opšte iscrpljenosti i može da obnovi vašu kožu. S tim što ćete ga za ovu priliku koristiti kao sredstvo za masažu. Trebalo bi da jabukovo sirće pomešate sa vrućom vodom i onda laganim pokretima izmasirajte ramena, ruke, kao i stomak, leđa i noge. Videćete kako ćete se osećati okrepljeno nakon ove masaže.

Jabukovo sirće vam može pomoći i ukoliko imate problema sa proširenim venama, bolovima u mišićima, natečenim stopalima, bubrezima, bešikom… Kao što vidite jabukovo sirće ima veoma široku upotrebu, ali morate biti veoma obazrivi kako i na koji način ćete ga koristiti. Ukoliko ste alergični na jabuke, trebalo bi da se klonite jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće možete koristiti i kao i dodatak vašim jelima, jer ćete se na taj način zdravije hraniti i preduprediti određene bolesti. Ukoliko jabukovo sirće koristite kao prirodni lek za dijabetes, povišeni holesterol ili slično, onda biste pre upotrebe ipak trebalo da se konsultujete sa vašim lekarom.