Jabukovo sirće lijek za sve?

Autor Datum 17/07/2018

Stoljećima se ocat koristi za razne svrhe, a posljednjih nekoliko godina se jabučni ocat koristi za poboljšanje zdravlja cjelokupnog organizma. Iako je veliki broj priča oko jabučnog octa još uvijek nedokazano, neke od njih zaista imaju potporu znanstvenih istraživanja.

Što je jabučni ocat?

Ocat je proizvod koji nastaje fermentacijom. To je proces kojim se šećer razgrađuje pomoću bakterija i gljivica. U prvom stadiju fermentacije se šećer pretvara u alkohol. Kako fermentacija napreduje, tako se dobije ocat. Iako se može raditi od različitih namirnica (voće, povrće, žitarice), jabučni ocat je jedan od najpopularnijih i najčešće korištenih.

Glavni sastojak jabučnog octa, kao i bilo koje druge vrste octa, je octena kiselina. Ipak, ocat sadrži i ostale vrste kiselina, vitamine, minerale i aminokiseline.

Veliki broj zdravstvenih prednosti jabučnog octa nije dokazano. Neke prednosti su dokazane, ali je također utvrđeno da postoje prirodni spojevi koji su ponekad djelotvorniji od jabučnog octa.

Dijabetes

Nekoliko istraživanja je pokazalo da jabučni ocat pomaže u regulaciji šećera u krvi. Dokazano je da 2 žlice jabučnog octa prije spavanja smanjuju razinu glukoze u krvi za 4 do 6 posto idućeg dana u jutarnjim satima.

Kolesterol

Jedno istraživanje je pokazalo da jabučni ocat može regulirati razinu kolesterola. Ipak, istraživanje je provedeno na štakorima, stoga je prerano za reći hoće li jabučni ocat imati isto djelovanje na ljudima.

Krvni tlak i zdravlje srca

Znanstvenici su dokazali da osobe, koje svakodnevno koriste jabučni ocat u pripremi salata imaju snižen rizik od nastanka srčanog udara.

Rak

Nekoliko laboratorijskih istraživanja je pokazalo da jabučni ocat može ubiti stanice raka ili usporiti njihovo širenje.

Mršavljenje

Jabučni ocat se tisućama godina koristi za mršavljenje. Jednim istraživanjem se pokazalo da osobe koje jedu kruh umočen u jabučni ocat, duže ostaju site od osoba koje jedu samo kruh.

Iako su rezultati ovih istraživanja obećavajući, sve su preliminarni. Veliki broj njih je proveden na životinjama ili stanicama u laboratoriju. Manji je broj istraživanja koja su provedena na ljudima, stoga je potrebno provesti veći broj velikih istraživanja kako bi se došlo do konkretnih zaključaka.

Kako koristiti jabučni ocat?

Kako nema dokazanog djelovanja, tako nema ni preporučene terapije uzimanja jabučnog octa. Neki ljudi jabučni ocat miješaju s vodom i piju, neki piju sami jabučni ocat, neki ga konzumiraju samo kao dodatak salatama, a neki pak uzimaju suplemente.

Rizici

Sve u svemu, rizici konzumiranja jabučnog octa su minimalni, ali samo ako ga konzumirate povremeno iu malim količinama. Dugoročno konzumiranje jabučnog octa ili konzumiranje u većim količinama može izazvati različite nuspojave.

Glavni sastojak jabučnog octa je octena kiselina. Stručnjaci preporučuju da jabučni ocat uvijek razrijedite s vodom. Čisti jabučni ocat može oštetiti zubnu caklinu i tkivo u ustima i grlu.

Dugoročno konzumiranje jabučnog octa može uzrokovati previše niski nivo kalija. Ako patite od osteoporoze ili preniskog razine kalija u tijelu, svakako se posavjetujte s liječnikom prije konzumacije jabučnog octa.

Jabučni ocat može imati negativno djelovanje na diuretike, laksative i lijekove za dijabetes i srčane bolesti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.