Jabukovo sirće za ljepotu i njegu

Autor Datum 03/08/2018

Kuhinja je postala novo mjesto izvora sredstava za ljepotu i kozmetičke proizvode. Puno je proizvoda koje možemo koristiti za ten i ljepotu, a mnogi od njih nalaze se upravo i u kuhinji.

Jedan od tih je i jabukovo sirće koji datira iz doba Rimljana, a svojim djelovanjem utječe na cirkulaciju i male kapilare. Ima antiseptička svojstva koja sprečavaju nastanak bakterija i virusa na koži. Koristi se i kao sredstvo za čišćenje. U ovom tekstu predstavljamo vam kako ga možete koristiti u kozmetici.

Tonik

Jabukovo sirće će temeljito očistiti kožu i smanjiti upalu. Posebno se preporuča ako imate psorijazu ili akne. Jednostavno stavite par kapi jabukovog octa na tufer i očistite lice.

Maska za lice

Stavite jednaku količinu jabukovog sirćeta i ljekovite gline (ako vam to nije dostupno, stavite sodu bikarbonu). Ova kombinacija će vam temeljito očistiti kožu lica. Masku ostavite na koži najmanje 10 minuta prije nego isperete vodom.

Dezodorans

Znamo da će vam ovo djelovati kao čudna preporuka, međutim, itekako je djelotvorna. Nakon nanošenja pustite da se osuši – miris će nestati.

Gljivice

Ako imate problema s gljivicama na koži, jabukovo sirće je dobro rješenje. Jednostavno nanesite sirće na zahvaćena područja najmanje dva puta dnevno. Možda će malo peckati, ali će ukloniti i najjače slučajeve gljivica. Ako koristite ovaj recept za djecu, razrijedite sirće vodom prije primjene.

Opekline od sunca

Previše sunca, čak i uz kreme za sunčanje, može izazvati opekline na koži. Ovu situaciju možete riješiti tako što ćete razrijediti jabukovo sirće s vodom i namazati na zahvaćena područja. Također, možete napuniti kadu mlakom (hladnom) vodom i sipati unutra šalicu sirćeta.

Za tijelo

Napunite kadu vodom i stavite u nju dvije šalice jabukovog sirćeta. Lezite u toj vodi nekoliko minuta – tijelo će biti očišćeno od toksina, koža zategnuta i hidratizirana.
Izvor:zena.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.