Jako zdravi dijelovi voća i povrća koje bacate

Koliko je voće i povrće zdravo i važno za svakodnevnu prehranu, svima je poznato, ali sigurno niste znali da guljenjem određenog voća, bacanjem listova i sjemenki povrća zapravo bacate hrpu vitamina u nepovrat.

Kora jabuke

Antioksidans kvercetin nalazi se upravo u kori jabuke, a vrlo je dobar za pluća i mozak. Osim toga, kora jabuke sadrži više vitamina i vlakana od mesa i voća.

Stabljika blitve

Studija iz 2006. pokazala je da svijetlozelene stabljike blitve imaju značajne količine glutamina, aminokiseline koja igra bitnu ulogu prilikom ozdravljenja i oporavka tijela. Umjesto da bacate stabljike, radije ih nasjeckajte na sitnoi skuhajte zajedno s lišćem.

Narančina kora

Prema studiji iz 2004, kemijski spoj u pomorandžinoj i kori i kori drugih agruma može imati utjecaj na snižavanje kolesterola koji čak može biti jači i od nekih lijekova na recept. Spojevi poput flavoni, kako se navodi u studiji, objašnjavaju zašto su agrumi sjajni za srčane bolesti i upale. No, to ne znači da morate doslovce da zagrizete koru – dovoljno je da je izrendate na jelo ili desert.

Listovi cikle

Premda se ovo povrće uzgaja prvenstveno radi korijena, kako piše The Complete Leafy Greens Cookbook, cikla se izvorno uzgajala upravo zbog svoga lista. Lišće cikle skuhajte zbog velike količine željeza, te vitamina A i K, a okus će vas iznenaditi – nešto između cikle i kelja.

Bundevine sjemenke

Sljedeći puta kada presečete bundevu, nikako nemojte bacati sjemenke. Naime, oko pola šalice bundevinih sjemenki sadrži više od preporučene dnevne doze magnezija. Upravo je nedostatak magnezija povezan s pojavom srčanih problema, osteoporozom iglavoboljom. Bundevine sjemenke također su bogate željezom i proteinima koji su vrlo bitni u snižavanju lošeg kolesterola.

Listovi repe

Baš kao i sama repa, listovi ovog povrća su istovremeno slatki i ljutkasti. Poput lišća cikle, listovi repe imaju visok udio vitamina A i K, te su sjajan izvor vlakana, željeza i kalija.

Kora od krumpira

Premda je poznato koliko je krumpir zdrav, činjenica da je njegova kora bogata vlaknima možda i nije tako poznata. Osim vlakana, krumpirova kora sadrži i vitamin B i C, željezo, kalcij i kalij, te druge hranjive tvari. No, to ne znači da bi trebalo na tanjur da servirate samo krompirovu koru, već da se počastite finim pečenim krumpirom zajedno s korom.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.