Japanska jabuka za imunitet i prevenciju karcinoma

Autor Datum 31/07/2018

Japanske jabuke su ukusni i egzotični plodovi koji čine više nego kao slatka i ukusna poslastica; imaju bogatstvo zdravstvenih prednosti koje se nalaze u njima, uključujući njihovu sposobnost poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, sprečavanja različitih vrsta raka, poboljšanja probave , povećanja vašeg imunološkog sustava, snižavanja kolesterola , povećanja metabolizma , jačanja kostiju , pojačavanja kognitivna funkcija, niži krvni tlak i brigu o vašoj koži. Nadalje, mogu pomoći vašem tijelu tako što će ubrzati proces iscjeljivanja, pomoći u mršavljenju, smanjiti upalu i povećati cirkulaciju krvi kroz tijelo.

Nutritivna vrijednost japanskih jabuka

Japanske jabuke su bogati vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E i vitaminom B6, te dijetalnim vlaknima, manganom, bakrom, magnezijem, kalijem i fosforom. One također sadrže organske spojeve koji uključuju katehine, gallokatehin, betulinsku kiselinu i razne karotenoidne spojeve koji spadaju u kompleks B vitamina .
Dugi popis zdravstvenih prednosti koje ovaj zanimljivi plod može prenijeti na ljude prvenstveno je posljedica prisutnosti gore spomenutog vitamina i minerala, kao i nekih organskih spojeva.

Zdravstvene Prednosti Japanskih jabuka

Pogledajmo detaljne zdravstvene prednosti japanskih jabuka u nastavku:

Japanske jabuke za prevenciju raka

Ovaj ukusno malo voće je pakiran s antioksidansim, sredstvima protiv raka koji mogu pojačati sposobnost vašeg tijela da se bore protiv slobodnih radikala, poboljšati cjelokupno zdravlje i zaštititi od mnogih bolesti. Slobodni radikali su nusproizvodi staničnog metabolizma koji mogu mutirati zdrave stanice u kanerogene i oštetiti različite organe. Japanske jabuke imaju visoku razinu vitamina C i A, kao i fenolne spojeve poput katehina i galaktekina, koji su izravno povezani s prevencijom različitih vrsta raka. Stoga, dodavanje japanskih jabuka u vašu prehranu može vam pomoći da ostanete zaštićeni od različitih vrsta raka.

Japanske jabuke za jačanje imuniteta

Japanske jabuke jačaju imunitet zbog prisutnosti vitamina C. One imaju jedan od najviših sadržaja askorbinske kiseline (vitamin C) među ostalim plodovima, a jedna japanska jabuka ima otprilike 80% dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom C. Vitamin C stimulira imunološki sustav i povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, što je primarna linija obrane tijela od mikrobnih, virusnih i gljivičnih infekcija, kao i od toksina.

Japanska jabuka pomaže probavu

Kao i većina voća, japanske jabuke su dobar izvor vlakana koji sadrže gotovo 20% dnevnih potreba u jednom obroku. Vlakna pomažu tijelu da hranu procesira na učinkovitiji način, povećanje sekrecija želučanih i probavnih sokova i ublažavanje simptoma zatvora i proljeva. Sveukupno, voće s visokim vlaknima poput japanskih jabuka može biti glavni poticaj vašem gastrointestinalnom sustavu i može vas zaštititi od raka debelog crijeva i drugih sličnih bolesti. Može također pomoći ljudima da izgube težinu.

Poboljšavaju vid

Spojevi u japanskim jabukama također imaju dokazanu korist za zdravlje vaših očiju! Zeaksantin, koji spada kompleks B vitamina, prisutan u japanskim jabukama, izravno je povezan s poboljšanim zdravljem očiju zbog dijelovanja kao antioksidativne tvari. Istraživanja pokazuju da ovaj spoj smanjuje makularnu degeneraciju, katarakte i noćnu sljepoću.

Kontrola krvnog tlaka

Kalij je drugi mineral pronađen u značajnim količinama u japanskim jabukama. Kalij može djelovati na snižavanje krvnog tlaka, čime se povećava protok krvi u različitim dijelovima tijela. Nizak krvni tlak također smanjuje pritisak na kardiovaskularni sustav i sprečava nastanak različitih bolesti srca . Japanske jabuke također sadrže razne organske spojeve koji dodatno snižavaju krvni tlak, što ih čini vrlo dobrim voćem za zdravlje srca .

Japanske jabuke poboljšavaju cirkulaciju

Zajedno s snižavanjem krvnog tlaka, japanske jabuke osiguravaju bakar, bitan element u stvaranju novih crvenih krvnih stanica. Bez bakra, ne možete uzimati razne esencijalne hranjive tvari kako biste povećali proizvodnju hemoglobiana. Poboljšanje cirkulacije zdravih crvenih krvnih stanica povećava kognitivnu funkciju, tonus mišića, metabolizam i razinu energije, kao i zacijeljivanje rana.

Kako jesti japanske jabuke?

Japanske jabuke se mogu jesti svježe, sušeno, sirovo ili kuhano, što mijenja okus, ali su uglavnom imaju sladak okus. Ako su japanske jabuke zrele, sredinu možete izvaditi sa žilicom. Važno je dopustiti da japanske jabuke dobro sazriju i budu mekane.

Riječ opreza: Japanske jabuke mogu znatno snižiti krvni tlak, stoga izbjegavajte unos ako imate problema sa niskim krvnim tlakom. Osim toga, uživajte u ovim slasnim plodovima i zdravstvenim prednostima koje će vam pružiti!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.