Jednostavan i efikasan sirup protiv kašlja

Kašalj kod djece, ali i kod odraslih, može biti vrlo uporan i dasadan i trajati veoma dugo. Kad su u pitanju djeca, uglavnom kupujemo sirupe na biljnoj bazi, ali čak i onda kada piše da su svi sastojci prirodni, uvijek se nađe barem jedan za koji ne znamo što znači.
jednostavan-i-efikasan-sirup-protiv-kaslja
Najbolji sirup protiv kašlja je sirup napravljen vlastitim rukama, od prirodnih komponenata koje ima svaka kuća. Priprema se brzo i jednostavno.

Domaći sirup protiv kašlja uz ovaj recept:

Sastojci:
200 ml meda
2 jušne žlice limunovog soka
1 velika žlica sušene kadulje
2 šerpice

Priprema:
Promiješajte sve sastojke i stavite smjesu na vodenu paru. U donju šerpicu naspite vodu, u gornju – smjesu. Gornju posudu sa smjesom poklopite. Kad voda u donjem sudu provri, ostavite još 5 minuta da se gornja smjesa dobro ugrije.

Skinite sa štednjaka i umotajte u nešto toplo na 20-ak minuta ili ostavite u termosu na isto vrijeme. Procijedite i ulijte u čistu staklenu bocu ili zdjelu.

Djeci davati po 1 čajnu žlicu sirupa 3-4 puta dnevno. Odrasli uzimaju isto toliko, ali po 1 jušnu žlicu.

Sirup možete čuvati u hladnjaku nekoliko mjeseci, tako da po potrebi možete napraviti veću količinu.

Ovaj sirup ne samo da ublažava uporan kašalj i pomaže pri izlječenju bolnog grla, nego i kadulja u njegovom sastavu posjeduje antibakterijska svojstva i djeluje kao antipiretik.
Izvor:uspesnazena

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.