Jeftini začini koji tope kilograme

Začini povoljno utječu na cirkulaciju, imunitet, rad jetre i probavne organe, a neki od njih nam pomažu i pri topljenju kilograma. Bez obzira na to da li pripremamo slana ili slatka jela, sljedeći začini nam pomažu da održimo zdravo i vitalno tijelo.
jeftini zacini za mrsavljenje

1. Cimet

Jedna čajna žličica cimeta dnevno snižava razinu šećera u krvi i potiče bolje varenje ugljikohidrata. Također, snižava LDL (loš kolesterol) od sedam do 27 posto i cjelokupan kolesterol između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa.

Ali s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba pretjerivati jer prevelike količine mogu izazvati oštećenje jetre.

2. Kajenska paprika

Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu kapsaicin koja joj daje pikantnu aromu i čini je prvim prirodnim sastojkom koji može potaknuti živčani sustav da podigne tjelesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenih jela, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.

3. Crni papar

Ovaj začin koriste često čak i kuhari početnici, a poboljšava probavu i potiče apsorpciju hranjivih tvari. Njihov glavni sastojak piperin zaslužan za ljuti okus ovog začina, ubrzava metabolizam. Ako želite tu korisnu osobinu iskoristite u najvećoj mjeri, najbolje je da ga upotrebljavate svježe mljevenog.

4. Sjemenke gorušice

Kao i svi ostali začini na ovoj listi, sjemenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorijevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumacije obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto što znači da u obroku od 750 kalorija sagorijeva njih 45.

5. Đumbir

Osim naglašenih dijuretičkih osobina, ovaj neugledni korijen je prozvan tonikom za cijeli probavni sustav. Pojačava probavu i preradu hrane u želucu i djeluje kao jak antiseptik koju uravnotežuje crijevnu floru.
Izvor:zadovoljna.hr