Juka – lijep ukras u vašem domu

Mnoge vrste uspijevaju u vrtu, ako je klima umjerena, a pojedine dobro podnose i oštar mraz.

Za sobnu biljku pogodno je nekoliko vrsta, a najzastupljenija je Gvatemalska juka.

Uvezene zrele stabljike se sade u toplim staklenicima, da bi formirale korijen i rozetu listova. Ova vrsta može se gaji iu vodenoj kulturi. Ima smeđe stablo i “čuperak” od šiljatih, krutih i tamnozelenih listova na vrhu. Osim ove vrste, uzgaja se i juka aloeifolia, koja je mnogo veća, a listovi imaju oštre rubove i vrh.

Prilikom kupnje ove biljke, pazite da rozete budu lijepo razvijene. Ako lišće pocrnelo, znači da je oštećena prilikom transporta. Stabljike gvatemalske juke moraju biti duboko zasađene u saksiju.

Da bi napredovala, traži mnogo svjetla. Ljeti je dobro da se iznese van u vrt ili na terasu. Zimi joj odgovara svjetla i prohladna prostorija (temperatura od 7 do 12 stupnjeva).

Obilno se zaljeva tijekom ljeta, jednom do dva puta tjedno, a zimi kada se isuši 3/4 dubine supstrata. Prihranjuje se tekućim gnojivom za zelene biljke u ljetnim mjesecima, na vrućini joj prija i prskanje, pogotovu ako je u kući. Zimi se juka ne orošava već se samo prebrišu podacima vlažnom krpom jednom tjedno. Dok je biljka mlada, presađuje se svake godine u saksiju veću za broj. Nakon tri, četiri godine mijenja se samo površinski sloj zemlje.
Izvor:Novosti