Jutarnje navike koje produžuju vaš život

Autor Datum 18/08/2018

Ulazite u novi dan s tromim buđenjem, ispijanjem kave, a možda čak i cigaretom? Ako je tako, mogli biste sami sebi skratiti život, a sem toga, smanjit sreću i energičnost. Vrijeme je da usvojite nove navike.

Jutarnje navike

Vježbanje ujutro

Po jutru se dan poznaje. Sigurno ste više puta čuli tu rečenicu, ali vjerojatno niste ni svjesni koliko je istinita. Ako vam je jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama, imat ćete loše dane.

Na to upozoravaju američki liječnici koji su napravili upute za ljepša jutra. Ako ih primijeniti, mogli biste uživati u sretnijem i zdravijem životu.

Udahnite zrak

Nakon spavanja, u sobi je ustajali zrak čak i ako vam je prozor bio otvoren. Čim ustanete, otvorite sve prozore u stanu, glavu izbacite van, duboko udahnite i izdahnite i tako deset minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsjetite da ste živi, zdravi i sretni. Ako uspijete ujutro razviti pozitivan stav, tijekom dana ćete biti otporniji na negativnu energiju koja će sigurno naići.

Istezanje

Tijelo je nakon spavanja tromo i svaki nagli pokret mogao bi da napravi probleme. Da se to ne bi dogodilo, nakon jutarnje higijene, obavezno učiniti vježbe istezanja. Ako ne znate kako se rade, pitajte trenera u najbližoj teretani, a možete potražiti i na internetu takve vježbe.

Vježba prije svega

Nakon istezanja, tijelo nagradite vježbanjem. Ako odradite vježbu ujutro prije nego što vas sustignu obaveze, napravili ste dobar posao. Vježba pojačava lučenje hormona sreće, pomaže vam da se razgibate i svježi započeti dan. Naravno, vježbanje je put do boljeg zdravlja i vitkosti. Za jutarnje vježbanje dovoljno je i 15 minuta, a odaberite trčanje ili nešto drugo što vam se sviđa.

Toplo-hladan tuš

Nakon vježbanja, uđite u kadu pod tuš i naizmjenično se istuširajte toplom i hladnom vodom. To će pokrenuti vašu cirkulaciju, a vas će u potpunosti razbuditi i napuniti energijom. Nakon toga, ako želite, možete kožu častiti hranjivim mlijekom za tijelo.

Doručak prije kave

Vjerojatno volite jutarnju kavu, možda ste i pušač, ali bez obzira na to ni kavu, a ni cigaretene bi trebalo da konzumirate ujutro, prije nego što nešto stavite u želudac. Već i vrapci na grani znaju koliko je doručak važan. On je podloga za cijeli dan. Trudite se da ga pojedete na miru i bez žurbe. Dobar izbor su žitarice od cijelog zrna s jogurtom i voće.

Upravljanje vremenom

Najviše problema ujutro se javlja zbog loše procjene vremena. Sav jutarnji stres je zbog žurbe i kašnjenja. To je nešto što možete izbjeći, ako se dobro organizirate. Trudite se da navečer prije spavanja napravite plan za sutrašnji dan. Tako ćete ujutro stići učiniti sve ovo što smo vam predložili. Naravno, trebat će vam vremena da usvojite nove navike, ali nemojte da odustajete. To su navike zbog kojih ćete biti bolje raspoloženi, aktivniji, odmorniji, zdraviji i ljepši.
Izvor:onaportal

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.