Kad dame majstorišu: alati za uređenje enterijera za svaku ženu

Autor Datum 14/09/2018

Jedan od omiljenih hobija gotovo svake dame jeste uređenje enterijera, postavljanje novih sitnica koje će osvežiti dom i učiniti ga toplim mestom za uživanje. U tome su od ključne pomoći upravo alati, a kako većinu ovih elemenata svako od nas ima u svojoj kući, možete ih iskoristiti na nov i kreativan način. Zabluda je da su alati namenjeni isključivo muškoj populaciji – i dame mogu veoma lako i spretno rukovati njim.

Kad dame majstorišu

Kad dame majstorišu

Čekić.

Za osvežavanje zidova u Vašem domu, nisu Vam potrebni neki bitni i veliki alati. Čekić već svako ima u kući, a on može poslužiti za ukucavanje eksera i postavljanje novih slika ili fotografija u sobama.

Šrafciger.

Pojedini ručni alati namenjeni su malo komplikovanijim zahvatima u uređenju enterijera, a neki od njih su šrafcigeri različitih veličina, kojima možete odvrnuti i zavrnuti šrafove koji, recimo, drže vrata ormara, koja ćete lako skinuti i dobiti otvorene police za TV, knjige i ostale sitnice.

Testera i dleto.

Alati za drvo mogu učiniti čuda u Vašem domu, jer ćete uz pomoć njih stari nameštaj efikasno pretvoriti u novi. Primera radi, ovi alati omogućiće Vam da od stare, neupotrebljive komode napravite šik ormarić za kupatilo, ako isečete površinu koju ćete uklopiti uz lavabo.

Merni alati.

Nijedno uređenje enterijera nije dovoljno precizno ako se ne koriste merni alati, poput metra i uglomera, koji će pomoći da sve tačno izmerite i postavite u prav ugao. Merni alati ubrajaju i vinklu, koja Vam je potrebna da odredite kako će stajati slike – ravno i na tačnoj udaljenosti.

Heftalica.

Svi navedeni alati nisu previše komplikovani za rukovanje, ali heftalica se sigurno najlakše koristi i veoma je funkcionalna za presvlačenje nameštaja. Alati poput heftalice (uz eventualnu upotrebu čekića i eksera) mogu Vam pomoći da lako i jednostavno presvučete sedalni deo stolica, ramove u tekstil ili čak čitavu fotelju i trosed, kad se malo ispraksate.

Stega.

Stega ne spada u preko potrebne alate, ali je dobro imati je ako rešite da prepravljate neke sitnije predmete od drveta. Alati poput testere, stege i dleta, mogu učiniti od Vas pravog stolara, barem kada su u pitanju malo jednostavnija majstorisanja.

Klešta.

Poput šrafcigera, i klešta su oni alati koji zahtevaju malo više snage i prakse, ali je dobro imati ih u kući i eventualno iskoristiti kada je potrebno da se nešto pritegne, dotera i zategne.

Špahtla.

Kao što primećujete, do sada navedeni alati mogu Vam biti od velike pomoći ukoliko uložite malo vremena i kreativnosti u sređivanje svog enterijera, a nova na listi je špahtla, kojom se efikasno mogu popuniti sve rupe u zidu ili nameštaju. Svi alati namenjeni krečenju dobro dođu u raznim situacijama, ali je špahtla višestruko korisna, kako za poravnanvanje tako i struganje starih tapeta ili samolepljivog papira sa nameštaja, na primer.

Skalpel.

Alati namenjeni širokoj i višenamenskoj upotrebi, poput skalpela, od velike su koristi u različitim trenucima. Skalpel najpre možete koristi za sitne detalje, poput ramova i pravljenja raznih minijaturnih ukrasa. Alati kao što je skalpel dobro dođu i onda kada su u pitanju veće površine, te njime možete seći tapete ili krpare.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.