Kako da je impresioniraš u kafani?

Kafanski život je umetnost starog kova i iziskuje posebne veštine, a i kapacitete. Kafanskog čoveka možemo zamisliti kao boema, kao hedonistu, ili kao običnog pijanca. A muškarac u kafani može biti i svinja i džentlmen. Bitno je da znaš da to nije stvar prirode, nego izbora. A izbor je tvoj.
impresioniras u kafani
Tokom poslednjih godina gradske kafane su se vratile u modu na široka vrata, ali kodeks ponašanja u njima nije baš jedna od tema kojima su se mnogi okupirali. Iako je reč o tradicionalno muškoj disciplini, danas je i lepši pol poludeo za kafanskim provodom. A s tim se i kodeks menja. Naravno.

Tako je i dejt u kafani postao normalna stvar. Zapravo, možda je to tvoja najbolja šansa da je impresioniraš, ali i tvoja idealna prilika da se „ispališ za medalju“.

Dakle, da vidimo sa kojim se predznanjem ide u kafanu.

Uvek imaj novca

Idi u kafanu uvek sa više novca nego što planiraš da potrošiš. Ne treba njime da se razmećeš, ali treba da ga imaš. Radi to zato što želiš da razmišljaš o drugim stvarima dok je ona preko puta tebe umesto da sabiraš koliko ste pojeli i popili i citiraš u sebi čuveno Sergejevo „J…a si mi kevu sa Martinijem!“

Budi ljubazan prema konobaru

O nama odlično govori način na koji se ponašamo prema ljudima koji su nam podređeni. A konobar je, pa, čovek kome je posao da bude podređen svakom gostu dok ne napusti lokal.

Da li stvarno misliš da ćeš biti faca ako dodatno naglašavaš da si ti kao gost sada njegov bog-otac? Devojka koja sedi preko puta saznaće mnogo toga o tebi iz načina na koji naručuješ piće i zahvaljuješ se na usluzi, više nego na osnovu bakšiša koji ćeš ostaviti na kraju zbog pretrpljene traume.

Sa ekipom si? Poštuj sledeće:

  • Ne okreći turu ako nemaš pravog povoda i ako to nije dogovor. Ljudi oko tebe se mogu osetiti obaveznim da i sami to urade, a možda ovo nije njihovo veče iz finansijskog ugla. Časti kada imaš povoda, tako nikome ne stvaraš neprijatnu situciju.
  • Kada te neko časti, ne odbijaj piće. Po nezvaničnom bontonu, muškarac treba da popije bilo koje piće koje mu neko naruči, čak i ako nije njegov omiljeni ukus. Žena se, sa druge strane, najpre pita šta pije pre čašćavanja, direktno ili posredno, preko konobara.
  • Ako si došao autom, ponudi se da povezeš i drugare ako vidiš da su bili manje džentlmeni od tebe i popili više. Pokaži da poštuješ ljude oko sebe. Džabe ćeš štedeti gorivo da bi povezao nju ako te u startu otkači jer si sebični egocentrik.

Posebna kategorija: antialkoholičar u kafani

Muškarac, bilo da je džentlmen ili ne, ima pravo da ne pije. Muškarac, ipak, ako ne pije (a mislimo na alkohol, naravno) sigurno ima mnogo boljih opcija za dobar provod od kafane. Teško da ima puno kafanskih tipova koji odbijaju da pomirišu alkohol, iako ima mnogo onih koji se stvarno ludo provode čak i posle jedne guarane ili mineralne vode.

Ali, i ovo je bitno, nije džentlmenski izvesti devojku ili ženu u kafanu ako ćeš stvarno da piješ samo mineralnu vodu. Evo i zašto:

1. Pre svega, izveo si devojku u kafanu. Dakle, ne u šetnju parkom po romantičnoj mesečini, ne u restoran zdrave hrane, ne na sladoled. U kafanu. A kada bilo ko, pa i tvoja devojka, pomisli na kafanu, ona pomisli na dobru hranu, na dobru muziku, na dobar provod i, po pravilu, na koju čašicu dunje, vina, vermuta ili piva, bilo
čega što njenu predstavu o kafanskom provodu čini potpunom.

I znaš šta, ona očekuje i od tebe da se uklopiš u tu predstavu. Uklopi se, ili je izvedi na sladoled sledeći put.

2. Ako izlaziš sa devojkom sa kojom si dugo i koja već zna tvoje navike (i nije joj problem da pijete samo mineralnu vodu u kafani) sve može i proteći u najboljem redu.

Nije isto i kada izlaziš sa devojkom na prvi sastanak. Štaviše, tvoj romantični večernji scenario iz njenog ugla može biti krajnje neprijatno iskustvo.

Varijanta prva: dolazi konobar i ti izgovaraš pitanje „kakvih sokova imate?“. Sada, iako je pre sekund vagala da li će početi sa dunjevačom ili votkom, ona oseća da to ne bi bila dobra opcija nakon tvog pitanja. Ponavlja za tobom da će takođe uzeti Bitter Lemon, a ti se uzaludno cele večeri trudiš oko devojke kojoj si trenutno najomraženija osoba i koja veći deo vremena razmišja koliko bi bilo bolje da je izašla sa drugaricama.

Varijanta druga: Pustio si je da po bontonu prva naruči. Bravo! I onda si nakon njene poručene rakije mrtav hladan rekao da ti ne piješ alkohol i uzeo sebi onaj isti Bitter Lemon.

Tvoja devojka sada može da se opusti i uživa u svojoj rakiji jednako koliko je uživala i kada joj se profesorka ubacila za sto u diskoteci u drugoj srednje. A ti si jednako zanimljivo društvo koliko i njena profesorka te večeri.
Gle čuda! Baš se radovala što joj je tata ukinuo foru i mama je ne zove na telefon svakih 15 minuta. Sad si došao ti da piješ svoj sok dok ona okreće rakiju. Svaka čast za sportskog tipa koji joj na prvom sastanku demostrira čari zdravog načna života. Usred kafane.